Pentusuunnitelmat syksylle 2023

Meillä on tulossa runsaasti pentu onnea tälle syksylle, kun kolme metsästyslinjaista narttua aloitti verrattain samaan aikaan juoksut. Alla lisää tietoa pentueittain, mutta tähän kirjoitan uutisia ja kuulumisia, miten kaikki etenee. Kaikkien pennut syntyvät Loka/Marraskuun vaihteessa ja ne luovutetaan Joulun tietämillä.

Mikäli sinua kiinnostaa pentu näistä yhdistelmistä niin älä epäile ottaa saman tien yhteyttä sähköpostitse ja laitan sinulle pidemmän viestin missä kerron lisää kuinka edetään pentueitten kanssa.

Jään odottamaan viestiäsi: saarinen.maarit @ outlook.com


1) yhdistelmä VAIANA (MR´s Sky of Hawaii) ja JAY (Gunnerspeg Excalibur of Caytonfell)

2) yhdistelmä PULMU (MR´s Barking Mayhem) ja TITUS (Levenghyl Titus)

3) yhdistelmä NORNA (MR's Gin Little Wing) ja BARNY (Middle River's Full House to Kinship)

Elokuun kuulumiset:

 • Tiineys tullaan varmistamaan ultralla 39/40
 • Pulmu ja Vaiana on nyt onnistuneesti astutettu ja toivotetaan heille rentoja mamma aikoja. Norna on tullut nyt astutettavaksi Mikkeliin ja ensimmäiset proget on otettu. Odotellaan astutusta.
 • Pulmun ja Vaianan proget on otettu ja nyt odotellaan oikeaa hetkeä astutuksille.
 • Norna aloitti juoksut
 • Pulmu ja Vaiana aloitti juoksut

Pentueiden vanhempien tarkemmat tiedot

Vaiana ja Jay

Astutukseen nousee oma kotona asuva kasvattini metsästyslinjainen koira MR's Sky of Hawaii eli kutsumanimeltään Vaiana. Hän on oman koirani, Euroopan Mestaruuskokeissakin hienosti menestyneen FI KVA-FT FTW-21 Fendawood Louisianan eli Skyn tytär.

Vaiana on perinyt äidiltään paljon hienoja metsästyskoiran ominaisuuksia, mutta on selkeästi hieman nopeampi ja voimakkaampi menijä ainakin tässä 2 vuoden iässä mitä äitinsä oli aikanaan. Tulen varmasti vielä kehumaan ja sadattelemaan tämän tytön menohaluja ja nenän käyttöä tulevaisuudessa eri kokeissa. Vaiana on tarkka vainun käyttäjä, sitkeä etsijä, jolla vauhtia säilyy niin markkeerauksissa , kuin ohjauksissakin ja vauhti hidastuu kun saa vainun ja alkaa etsiä tarkemmin maastoa hankalassakin maastoissa. Vaiana on ollut helposti koulutettavissa ja se oppii asioita nopeasti ja haluaa tehdä asiat kyllä ohjeiden mukaan, mutta omapäisyyttäkin on varsinkin 2 vuoden ikäisenä.

Vaianan on erittäin helppo koira arjessa niin kaupungin vilskeessä kuin maaseudun rauhassa. Se osaa rauhoittua hyvin, se suhtautuu avoimesti ja ystävällisesti sekä leikkisästi kaikkiin ihmisiin ja koiriin. Se ei puhise, eikä hauku, ujoutta, arkuutta en ole siinä koskaan havainnut. Vaiana on hirveän reipas koira, eikä sillä ole ollut koskaan ongelmia eri alustojen tai korkeiden paikkojen tai hankalien, kylmien ja epämiellyttävien maastojen kanssa. Se on reilu metsästyskoira. Painoa on kertynyt 28 kg ja korkeutta noin 55 cm. Vatsa on pysynyt aina kunnossa, ja se syö mitä ruokaa vain eikä se ole ollut allerginen millekään. Korvat aina puhtaat, mitään pissa- tai muita ihotulehduksia ei sillä ole koskaan ollut. Karva kiiltää ja lihakset ovat kasvaneet hyvin. Vaiana on hyvin jäntevä ja luustoltaan sanoisin sen olevan vahva narttu, joka myös rakenteeltaan oikein hyvin kulmautunut ja mittasuhteet sen rakenteessa ovat mielestäni kunnossa.

Vaiana aloitti koekaudella 2023 noutajien rodunomaiset kokeet, ja se menestyi jo hienosti alle 2-vuotiaiden Labradori Derbyssä vuonna 2022, tullen 2. sijalle. Keväällä 2023 aloitimme koekauden ALO-luokasta ja Vaiana eteni nopeasti VOI-luokkaan saaden NOWT:ssä VOI1 tuloksen. Kävimme myös starttaamassa NOME-A kokeessa missä se osoitti hyviä räväköitä noutoja ja sitkeyttä riistan löytäjänä, mutta ei vielä ollut valmis jättämään mahdollista saalista metsään ja luokse tuloa sieltä metsästä ilman riistaa hän ei kuunnellut. Joten kotimatka kutsui, tämä huvitti kyllä, mutta riistavietti ja sitkeys näkyi tytössä. Meistä kuullaan varmasti tulevaisuudessa lisää, kunhan ensin hoidetaan pennut pois alta.

Gunnerspeg Excalibur of Caytonfell eli kutsumanimeltään JAY asuu Englannista, syntynyt 2022 ja on hyvin nuori vielä. Koiran omistaa Mark Demaine ja sanoo tämän koiran olevan hänelle erityisen mieluinen ja tämän kyllä kuulee omistajan ylpeästä äänestä. Jay ja Vaianan astutus tullaan tehdä pakastesperma siemennyksenä Elokuussa. Jayllä on hyvä terveys ja varsinkin lonkkaterveys 00 lonkka tuloksilla on jo saavutus. Sen sukua on paljon käytetty jalostukseen, joten yhdistän oman narttuni tähän ulkomaiseen urokseen, vaikka se nuori onkin. Jay on iloinen, sosiaalinen ja rakenteellisesti kehittynyt maskuliiniseksi ja vahvaksi urokseksi. Kuvassa alla hänellä on ikää hieman yli 1v 3 kk. Lisää uroksesta: Caytonfell sivuilta

Tämän yhdistelmän jälkeläiset myydään metsästykseen ja rodunomaisia kokeita harrastaville. Kaikki mahdolliset kyselyt otan tässä vaiheessa sähköpostitse ja kun narttu on todettu kantavaksi alan pitämään aktiivisesti pentua kysyneiden kirjaa ja päivittämään sitä.

Gunnerspeg Excalibur of Caytonfell

Kutsumanimi: JAY

isä: FT CH Riverview Farm Finalist

(INT FT CH Ragweed's Travel - FTW Kelmagra Brooke of Caytonfell)

emä: Drakeshead Casey

(FT CH Ferbury Lancelot of Smithsteds - FTW Drekeshead Adell)


Lonkat: 0/0

Kyynärät: 0/0

Silmät: Kunnossa

prcd-PRA: N/N terve

HPNK: N/N terve

EIC: N/N terve

CNM: N/N terve

Lisätietoa: Linkki

Sukutaulu


UK:ssa Mark Demainin omistuksessa oleva todella lupaava nuori uros, joka mielenkiintoisella sukutaulullaan valikoitui useaan kertaan "työpöydälleni" arvioitavaksi ja olen kuullut tästä uroksesta paljon hyvää. Joten vietin omistajan kanssa pitkän haastattelun ja sen jälkeen minulla ei ollut pienintäkään epäilyä etteikö tämä uros sopisi täydellisesti omalle nartulleni. Ystäväni Heli Siitari näki tätä koiraa noutotöissä UK:ssa Markin luona käydessään keväällä 2023, ja sen ollessa alle vuoden ikäinen. Onneksi ystäväni videoi näitä pätkiä missä koira työskentelee omistajansa kanssa ja varsin nuoresta iästä huolimatta olin todella vakuuttunut näkemästäni, ja näiden videoiden perusteella odotan tätä yhdistelmää kovasti. Pennuista odotan luonteenaan avoimia, ystävällisiä, terveitä, sekä metsästysominaisuuksiltaan sitkeitä ja tehokkaita riistanlöytäjiä.

Middle River's Sky of Hawaii

Kutsumanimi: VAIANA

isä: FTAW Leacaz Reed

(FT CH Birdsgreen Cluedo of Wedgenock - Kelmarga Breeze of Leacaz)

emä: FI KVA-B Fendawood Louisiana

(FT CH Nettlebrae Andy of Fendawood - Fendawood Dancefloor)


Lonkat: AA

Kyynärät: 00

Silmät: terveet

SD2: Clear by parentage

CNM: Clear by parentage

prcd-PRA: Clear by parentage


Tulokset:

NOU1

Derby II-sija 2022

NOWT VOI1

NOME-B ALO1


Lisätietoa omilla sivuilla

KoiraNet tietokanta

Pulmu ja Titus

Pulmu eli viralliselta nimeltään Middle River's Barking Mayhem on oma kasvattini, joka periytyy kantanartustani FI KVA-B Biamin Juicy Chilistä. Pulmun emä on yksi parhaista kasvateistani Middle River's Gun Icy Champagne eli Hyrrän tyttö. Pulmu on vauhdikas, iloinen ja työskennellessään vikkelä jalkainen kaveri, joka noutaa nopeasti damit omistajalleen. Pulmun kanssa on vasta aloiteltu koeuraa, mutta tytön tehokkuus jättää jälkeensä monet muut. Pulmu ei väistele mitään maastoa, ja menee sukkelaan niin veteen kuin hankalaan kaislikkoonkin. Pulmusta saa nopean harrastuskaverin moneen, vaikka kotioloissa se onkin varsin rauhallinen, tarkkaavainen ja jopa laiskan oloinen yksilö. Ainakin kasvattajansa luona makoilee ja vilkuilee mitä tapahtuu, mutta on heti valmiina niin lenkille kuin syömäänkin. Pulmun on aika hanakka ruualle, ja tämä tekee sen perusasioiden opettamisesta helppoa. Se on kooltaan normaalin kokoinen, mutta enemmän pienehkö kuin suurehko. Sillä on hyvä turkki, ja se on ollut koko elämänsä hyvin perusterve koira, eikä kärsi ihon tai korvien ongelmista.

Pulmu tullaan astuttamaan Reedrunner's kennelissä asuvalla tuontiuroksella Levenghyl Tituksella. Titus antaa minulle kuva rauhallisesta ja maltillisesta uroksesta, joka ei puhise eikä pöhise muille koirille saati ihmisille tai lapsille. Titus on kotioloissa helppo koira, joka on koko elämänsä saanut nauttia terveistä päivistä, eikä silläkään ole allergioita tai ongelmia korvien kanssa.

Levenghyl Titus

Kutsumanimi: TITUS

Isä: GB FT CH Levenghyl Malusi

Emä: Agamee Touche of Levenghyl

Lonkat: AA

Kyynärät: 00

Silmät: Terveet


Tulokset:

NOME-B ALO1

NOWT AVO2

Middle River´s Barking Mayhem

Kutsumanimi: PULMU

isä: Annaloughan Barkley

emä: Middle River's Gun Icy Champagne

Lonkat: AA

Kyynärät: 00

Silmät: terveet

Tulokset:

NOU1

NOWT ALO2

Norna ja Barny

Norna ja Barny ovat molemmat omia kasvattieni, jossa yhdistyy kahden eri menestyksekkään kantanarttuni linjat. Emän puolella Nornan emä on FI KVA-FT, FTW-21, FI KVA-B Fendawood Louisiana ja Barnyn emä on FI KVA-B Biamin Juicy Chili. Tulevan pentueen suku on minulle erittäin tuttu.

Norna on perusterve koira, jolla ei ole ollut terveydellisiä ongelmia ei ihon, korvien kun tassujenkaan kanssa. Nornalla on siskojensa ja emänsä lailla erittäin tarkka nenä ja vaunu, sekä se on sitkeä työskentelyä haavakoiden kanssa. Omistajan sanoin, ei se aina edes näe niitä pudotuksia maaston takia, mutta sieltä se ne vaan kaivaa ylös. Itsenäisyys on hyvästä, mutta koulutuksellisesti tämä tuo väliin harmia treeneihin, koska Norna on väliin liiankin sitkeästi omaa mieltä mistä haju tulee ja ei tällöin halua kuunnella ohjaajansa neuvoja, kun oma vainu vie ylitse ohjaajan pillityksen. Toki tämä on koulutuksellinen asia. Passissa Norna on aivan hiljaa, erittäin maltillinen, jopa huomaamaton koira jolla on äitinsä tyylinen on-off suhde noutoihin. Pidän kovasti tämän koiran tyylistä tehdä työtä. Norna on normaalin kokoinen, mutta enemmänkin kookas ja ryhdikäs, hyvin lihaksinen ja hyvä turkkinen.

Barny eli kennelnimeltään Middle River's Full House to Kinship on vallan ihastuttava koira, joka osaa toimia kaikenlaisten koirien kanssa ja kaikenlaisissa laumoissa. Se pitää hellästi huolta pikku pennuista, se osaa leikkiä riehakkaammin junioreiden kanssa ja tämän koiran luonne on puhdasta kultaa. Barny on mahtava pakkaus töissä, ja sen keskittyminen sekä markkeeraus kyky on eriomainen, sillä on eriomainen vainu ja lähihakualueella vainun saadessaan se ottaa täysin vauhdin pois ja etsii rauhallisesti ja sitkeästi vaikka itse noutoihin se menee lujaa kaikessa maastossa ja palauttaa nopeasti omistajalleen riistat ja damit käteen. Barny koki hyvin nuorena epäonnea ja sillä meni vierasesine korvaan ja korvan sisältö jouduttiin poistamaan. Tästä syystä Barnyn koeura valitettavasti loppui hyvin nuorena, mutta se näytti taitonsa koekentillä nopsaan ja nykyisin ihastuttaa tyylillään metsällä omistajansa kanssa. Olen todella tyytyväinen tähän kasvattiin ja käytän odotan kovasti tämän yhdistelmän pentuja.


Middle River's Full House to Kinship

Kutsumanimi: BARNY

isä: FT CH Troddenmills Full Throttle of Leacaz

emä: FI KVA-B Biamin Juicy Chili

Lonkat: AA

Kyynärät: 00

Silmät: terveet

SD2: Clear

CNM: Clear

prcd-PRA: Clear by parentage

Tulokset:

NOWT ALO1

NOME-B AVO1

Middle River's Gin Little Wing

Kutsumanimi: NORNA

isä: Fendale Gin and Sin

emä: FI KVA-FT, FTW-21, FI KVA-B Fendawood Louisiana


Lonkat: AA

Kyynärät: 00

Silmät: terveet

SD2: Clear by parentage

CNM: Clear by parentage

prcd-PRA: Clear by parentage


Tulokset:

NOU1

NOME-B ALO3


INFOA tuleville pennun omistajille:

Jokaiselle pentueelle perustetaan oma Facebook ryhmä, joka sisältää mm:

 • Kuvia ja kertomuksia pentuajasta 0 vk - 7 vk
 • Ohjeita ruokintaan pennusta - junnuun - aikuisuuteen ja senioriksi
 • Neuvoja kotiutumiseen ja ensimmäisien kuukausia peruskoulutusohjeet
 • Jokaiseen kehitysvaiheeseen kuuluvat NOME koulutusvideot 7 vk - 12 kk asti
 • Teams-kutsut, tuleviin pentuetreffejä ja kokoontumisiin
 • Pentueen muiden omistajien ryhmäntuen
 • Mietteitä, ongelmia, ohjeita on mukavampi purkaa yhdessä, eikä kukaan jää yksin.

Noutajan kouluttaminen oivaksi metsästyskoiraksi ei aina ole niin yksinkertaista ja varsinkin jos haaveilet noutajien kanssa osallistumisesta johonkin NOME-kokeisiin niin kasvattajan tuki, ohjeet neuvot tulevat tarpeeseen.

Koulutusvideot sisältävät jokaiseen kehitysvaiheeseen oman treenivideon ja sen lisäksi kattavat opastavat tekstit mitä ja miten treeni kannattaa toteuttaa. Videoilla mm.:

 • Luoksetuloa
 • Noutojen alkeet
 • Kaunis luovutus damille
 • Seuraamisen alkeet
 • Linjan alkeet
 • Pillipysäytys

Lisää infoa voit tarkastella pentukuumeeseen yläpalkista --> infot.... Onnea pennun odotukseen.

Yhteydenottoa ja kyselyitä pennuista otan vastaan sähköpostitse. Aktiivista päivitettyä pentua kysyvien listaa alan pitämään yllä vasta, kun narttu on astutettu:

saarinen.maarit @ outlook.com


Mikäli olet kiinnostunut pennusta, ota yhteyttä sähköpostitse: saarinen.maarit (at) outlook.com

Muistathan katsoa myös pentu INFOT, ja kasvattajan esittely, koska sieltä selviää jo monta monta asiaa meistä.

TERVETULOA MIDDLE RIVER'S TEAM:iin!