Pennusta junioriksi

PENNUSTA JUNNUKSI  

Olet siis päättänyt ottaa Middis eli MIddle River's pennun.... Tervetuloa joukkoomme. Kohta löydät aamupala sämpylänvälistä mustia/ruskeita karvoja... onnea 

Pentu tulee uuteen kotiin
Uusi perheenjäsenesi tarvitsee turvallisuutta ja ystävällistä/lempeätä kohtelua. Se
kaipaa huolenpitoa erityisen paljon juuri nyt muuttaessaan uuteen kotiinsa.
Pentu joutuu kokemaan paljon uusia asioita. Matka, uudet hajut, uudet äänet,
näkövaikutelmat ovat koettelemuksia pienelle pennulle. Se on tottunut nukkumiseen,
syömiseen ja leikkimiseen pentuesisarustensa, emonsa ja tuttujen ihmisten kanssa.
Suosittelen että viikonloppu + seuraava viikko vietettäisiin pennun kanssa. Tällöin se tutustuu kotiin rauhassa, uusiin ihmisiin, aloittaa päivärutiinit ja aikataulut sekä opettelee sisäsiisteyden alkeita kanssasi. Yksin olon lopetus kannattaa aloittaa loppu viikosta.
 
Ajomatka:
Pienen pennun kanssa ajomatka menee parhaiten, kun laitat sen apukuskin jalkatilaan, tällöin apukuski voi rapsutella pentua ajomatkan aikana ja tarjota vettä/tekemistä. Pahvilaatikko kötystykset voit unohtaa, pentu tulee sieltä kuitenkin pois ja laatikossa yksin ollassaan ainakin huutaa kurkku suorana ikäväänsä.  Varaa ajomatkalle mukaan: viltti, leluja, talouspaperia ja puruluu n. 10 cm. Pentu ei yleensä oksenna matkalla eikä tee sinne tarpeitaan. Ajomatkan alussa pentu yleensä vikisee tai jopa ulvahtelee, mutta kun tarjoat sille rapsutuksia ja hellää silitystä, siitä se hetken päästä rauhoittuu ja nukahtaa. Pitkillä ajomatkoilla anna kaikille MR's kasvateille mukaan jo valmiiksi vetytettyä ruokaa, jonka voi tarjoilla kesken matkan tai lyhyillä matkoilla heti,
kun tulet kotiin, niin pentu tuntee olonsa turvallisemmaksi saadessaan
heti uudessa kodissa sille tuttua ruokaa.
 
Uusi koti:
Pentu tarvitsee aikaa totutellakseen uuteen ympäristöönsä.  Mene kontallesi kotisi lattialla ja mieti miltä se näyttää pennun silmin. Mitä vaaran paikkoja siellä voi olla.

Seuraavat asiat ovat hyvä ottaa huomioon:
* Anna pennun tutustua ensin omaan perheeseensä. Sen jälkeen vasta on vieraiden aika.
* Anna pennun tutkia rauhassa uutta kotiaan ja opetella tuntemaan sen uudet hajut.
* Ole pennun seurana niin paljon kuin mahdollista.
 * Korvaa parhaat matot huonommilla ja laita lattialle johonkin tiettyyn paikkaa paljon sanomalehtiä,
joille pentu voi tehdä tarpeensa.  Yleensä ulko-oven lähelle, josta se on myöhemmin helppo viedä pihalle.
(muista poistaa niitit sanomalehdistä)
* Liukas lattia ei ole hyvä alusta kehittyville raajoille. Suojaa sähköjohdot, huonekasvit, helposti kaatuvat ja putoavat esineet, jotta pentu ei vahingoittaisi itseään.
* Järjestä pennulle oma makuupaikka, jossa se saa levätä, sillä se väsyy kovin helposti.
Osta vaikka häkki, koska  pentu tuntee olonsa siellä nopeasti turvalliseksi ns. omaksi huoneekseen tai matkoilla omaksi asuntovaunukseen. Häkin ovea ei tarvitse pitää kiinni, vaan sen voi jättää auki.
Oma häkki antaa myös ns. pesän tunteen, kun peität sen kevyesti viltillä.
* Anna pennun nukkua rauhassa häkissä, ja opeta tämä myös lapsille. Pentu ei saa tulla heidän huoneeseensa eikä lapset saa mennä pennun huoneeseen eli mahdolliseen häkkiin.
* Esitellessäsi pentua pienille lapsille valvo, etteivät he käsittele pentua kovakouraisesti tai nosta sitä syliinsä.
Lapset eivät saa KOSKAAN nostaa pentua syliin.
 * Opeta heille, ettei sitä saa kiusata eikä retuuttaa. Lapset saattavat tulla myös mustasukkaisiksi,
jos puuhailet pennun kanssa "liikaa".
* Pentua ei koskaan saa nostaa sohvalle tai korkealle paikalle, koska se ei ymmärrä varoa putoamista.
*  Anna pennulle heti kasa omia leluja, joita se voi pureskella: vanha sukka tai pyyhe solmussa,
 puruluut, koiranlelut, joista ei irtoa osia jne..
Älä osta puruluita jossa on solmupäässä eli sellaisia luunmuotoisia. Solmut irtoavat ja saattavat tukkiintua kurkkuun. Muista tämä myös vanhempana. Parhaita luita ovat suoraluut. Kysy lisää Maaritilta.
 

Pennun ensimmäinen yö: 

Olisi hyvä jos pentua ei erotettaisi perheen muista jäsenistä heti ensimmäisenä yönä. Yksin jääminen säikäyttää rohkeankin pennun, joka alkaa ulista. Tämä on pennun ainoa keino houkutella emo luokseen. Pentu on hyvin riippuvainen perheeltä saamasta turvasta, joten kohtele sitä sen mukaisesti. 

Paras nukkumapaikka on jonkun perheenjäsenen läheisyydessä, jolloin pennulla on kuulo, haju ja tuntoyhteys tähän. Jos pentu on rauhaton, voi sille puhella ja ojentaa kätensä hyväilläkseen sitä. Jos pentu nukkuu ensimmäiset yöt jonkin perheenjäsenen huoneessa se ei merkitse sitä, että se nukkuu siellä lopun ikäänsä. Vanhempana koiran voi totuttaa nukkumaan jossakin muualla, esim omassa turvallisessa häkissä. Älä nosta pentua sänkyyn, siltä se voi hypätä tai pudota ja satuttaa itsensä, jos välttämättä haluat nukkua pennun vieressä voit nukkua lattialla.

Parin yön jälkeen, kun pentu on selvästi kotiutunut voit jättää sen oman tilaan nukkumaan. Mikäli sinullä on aikuisia muita koiria, älä päästä pentua olemaan vapaana muiden kanssa ilman valvontaa. Yleensä jossain vaiheessa aikuinen ja pentu koira alkaa leikimään ja leikki yltyy liiankin rajuksi. Muista että aikuinen Labradori painaa helposti 35-40 kg ja pentu alle 10 kg. Siinä leikin tiimellyksessä pennuille aiheutetaan vaan turhaa rasitusta ja vaarallisia törmäyksiä.
 

Pennun kehitys:

8-12 viikko
    -nopean oppimisen kausi
    -opittava ihmisen eleet ja sanat 

13-17 viikko
    -arvojärjestyksen muovautumiskausi
    -tässä vaiheessa pentu ei koskaan saisi voittaa isäntäänsä leikeissä 

5-6 kk
    -lauman järjestäytymiskausi
    -kaikki yhteistyö tuottaa koiralle suurta mielihyvää, pentu on auktoriteeteille altis 

7-12 kk
    -puberteetti-ikä: luonne ailahtelee, varsinkin uros uhoaa
    -pentuun suhtauduttava asiallisesti ja ymmärtäen, kuitenkin määrätietoisesti
    -KASVATETTAVA YHTEISKUNTAKELPOISEKSI
    -rodulle ominaiset luonteenpiirteet tulevat selvemmiksi 

 
Paperiasiat kuntoon myös

Kun pentu on jo kotiutunut on aika laittaa nimi koulutukseen, tehdä omistajan vaihdos Omakoira-palveluun ja hoitaa vielä vakuutus asiat kuntoon.


Mukaan pentu- tai peruskurssille:  

Kuten jo aikaisemmin tuli todettua että Labradori tarvitsee kunnon peruskoulutuksen. On paljon mukavempi liikkua maastoissa ja lenkkipoluilla kun koira osaa käyttäytyä hyvin muiden koirien ja ihmisetn seurassa. 

Riippuu hieman missäpäin Suomea asut, paljonko ihan normaaleihin koulutuksiin on jonoa. Mutta suosittelen että ensisijaisesti katson oman alueesi Noutajakoira yhdistyksiltä koulutuskalenteria ja lähdet mukaan mm. pentukurssille ja vaikka siitä jatkat peruskurssin kautta nouto/taipparikurssille. Huomaat kuinka mukavaa on kouluttautua ryhmässä ja havaita omaa edistymistä yhdessä koirasi kanssa. Katso siis alueesi lähin Noutajakoirayhdistys kennelin www-sivujen LINKIT kohdasta