Koiran terveystarkastus - kuvasarja
Kurkkaa korvaan , tunnustele kylkiä, tutki tassuja...
Kun pentusi on muutaman päivän tutustunut sinuun ja uusiin paikkoihin, on sinunkin aika tutustua siihen. Koira ei osaa puhua ja silloin sinun tehtävä on tunnistaa mahdolliset kivut, tulehdukset ja sairaudet. Opettele siis tunnistamaan terve pentu sairaasta.
Tässä kuvasarjassa tutustutaan tsekkaamaan 5 kk ikäisen käyttölinjaisen pennunvointi kirsusta ihan hännän päähän.
Aluksi hoitotoimet tehdään pikkupalasina ja esimerkiksi kynsien leikkuu totutellen yksi jalkapäivässä - tahdilla ja käsittelyjen yhteydessä makupaloista ei säästellä.
"Pentua ei voi koskaan kehua tai palkita liikaa sanoilla, hyväilyillä ja haleilla"
1. KUONO
Sierainvuoto kielii nuhasta, keltaisena/vihreänä tulevana se vaatii lääkärinhoitoa. Tervekuono ei eritä ja sen iho on ehjä. Nukkuvan koiran kuono voi olla kuiva, ja hereillä ollessaan kuonon tulee olla kylmä ja kostea.
2. SILMÄT
Silmät ovat kunnossa, kun se on kirkas eikä vuoda. Aamuisin voi olla harmahtavaa unihiekkaa, jonka voi kortealla pumpulilla pyyhkäistä pois
Venytä varovasti alaluomea. Luomen alla paljastuvan alueen pitäisi olla vaaleanpunainen. Jos se on ärhäkän punainen, on edessä lääkäriin soitto. Voit pyyhkäistä ärtynyttä silmää ensiapuna keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.
3. KORVAT
Terve korva on vaaleanpunainen ja kuiva, eikä eritä mustanharmaata töhnää. Hajuaisti paljastaa monesti korvatulehduksen. Terve korva ei haise. Korvakäytävä on L-kirjaimen mallinen ja siksi sen puhdistukseen käytettän nestemäisiä valmisteita.
Korvien hoito:
Vaikka korvissa ei olisi likaa, on niitä syytä "näpelöidä" säännöllisesti etenkin pentuaikana jotta koira tottuu käsittelyyn. Jos korviin on kertynyt eritteitä, ne puhdistetaan korvanpuhdistusaineella (esim. Epi-Otic tai Maxim Koiran Korvanpuhdiste).
Kaada koiran korvaan reilusti puhdistusainetta ja laita korvan suulle "tulpaksi" vanutukko. Tässä vaiheessa on syytä toimia nopeasti koska yleensä koira ravistelee päätään heti kun aine on kaadettu korvaan. Kun tukko on saatu paikalleen, korvaa hierotaan reippaasti ihan tyvestä asti jotta kaikki lika irtoaa myös korvan syvemmistä osista. Tämän jälkeen märkä tukko poistetaan ja uudella kuivalla tukolla pyyhitään kaikki lika ja kosteus korvasta pois. Käsittelyn voi uusia tarvittaessa.
On syytä muistaa että korvaan ei kannata työntää esim. vanupuikkoja koska koira saattaa tehdä äkkinäisen liikkeen ja korva voi tällöin vaurioitua. Myöskään vanutukkoa ei saa työntää liian syvälle vaan korvasta pyyhitään vain näkyvät osat.
Tätäkään toimenpidettä ei kannata tehdä juuri ennen näyttelyä koska koira saattaa ravistella päätään jonkun aikaa operaation jälkeen.
Korviin kannattaa kurkata viikoittain vaikka niihin ei kertyisikään helposti likaa. Mielestäni korvia ei kuitenkaan kannata puhdistaa turhaan jos niissä ei ole mitään puhdistettavaa. Puhtaankin näköiset korvat kannattaa kuitenkin putsata esim. parin kuukauden välein koska niihin on voinut kertyä kaikenlaista likaa esim. ulkoiltaessa.
Jos korvat ovat punoittavat, kuumat tai haisevat tai ne erittävät töhnää tai koira rapsuttelee niitä ja ravistelee päätään, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin! Pitkälle edennyt korvatulehdus on todella kivulloinen koiralle ja muuttuu helposti krooniseksi eli jatkuvaksi tai jatkuvasti uusiutuvaksi! Mitä pikemmin koira pääsee hoitoon, sitä helpommin ja nopeammin vaiva paranee.
4. HAMPAAT
Maitohampaat vaihtuvat 4-7 kk iässä. Tarkkaile erityisesti kulmahampaiden vaihtumista. Kurkistele niiden sisäpinnoille, jos uusi hammas pilkistää ikenestä, mutta vanha on yhä paikoillaan, soita eläinlääkärille. Älä jää odottamaan pysyvän kulmurin kehittymistä, ettei se kasva virheasentoon.
HAMPAIDEN HOITO
Koiran hampaiden pinnalle saattaa kertyä hammaskiveä, mikä lievimmillään aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen ja pahimmillaan ientulehduksen vakavine seuraamuksineen. Hammaskivi muodostuu hampaiden pinnalle kerääntyvästä plakista. Ensin hammaskivi on kellertävää mutta muuttuu pikkuhiljaa tummaksi.
Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä antamalla koiralle kaikenlaista kovaa pureskeltavaa. Toisille koirille hammaskiveä kertyy erityisen helposti ja näille koirille on hyvä antaa erikoisvalmisteita kuten luita, joihin on lisätty entsyymiä. Tämä entsyymi parantaa syljen laatua, ja täten ehkäisee hammaskiven muodostumista mekaanisen efektin lisäksi. Tällaisia luita ovat ainakin Virbac C.E.T. Chews sekä Aptus Bucadog Purupalat. Aptukselta on myös Bucadog-geeli, jossa on samoja aineita kuin edellä mainituissa luissa. Tätä geeliä ei tarvitse harjata hampaisiin vaan riittää että sen saa koiran suuhun. Koiran hampaita voi myös harjata erityisillä koiran hammastahnoilla, joita löytyy mm. kanan ja maksan makuisina (esim. Virbac tai Maxim).
Jos hammaskiveä kaikista yrityksistä huolimatta on muodostunut, voi sitä yrittää varovasti rapsutella pois erityisellä "hammaskiviraudalla" (eläintarvikeliikkeistä ja näyttelyistä). Kaikin mahdollisin kotikonstein olisi yritettävä pitää Labbiksen hampaat siinä kunnossa että eläinlääkärin ei tarvitsisi hammaskiveä poistaa. Lääkäri (tai hoitaja) tekee poiston rauhoituksessa.
Kuitenkin, jos hammaskiveä on kertynyt ja ikenet tulehtuneet, on ne hoidettava, vaikka sitten rauhoituksessa koska hoitamattomana ne voivat aiheuttaa sairauksia sisäelimissä asti! Jos ikenet ovat kovin tulehtuneet, voi lääkäri määrätä antibioottikuurin syötäväksi jo ennen hammaskivenpoistoa.
Varpaiden välit on hyvä pitää kuivina ja karvattomina ettei ne haudu. Tarkista että iho on ehjä. Talvisin aikuisella koiralla leikkaa tassuvälikarvoja, jotta koiran anturoilla saa pitävämmän otteen lumesta.
Kurkkaa myös tassun pohjaan. Katso, ettei siellä ole mitään ylimääräistä. Talvella lumi saattaa paakkuntua pitkiin karvoihin tai hiekotussora nirhaista anturoita.
Kynnen leikkausohjeet pennulle kuvasarjan lopussa.
Sivele turkkia pitkin vedoin. Kätesi pitäisi jäädä kuivaksi, tahmaisuus ja paha haju ei kuulu turkkiin, kumpikin kielii iho-ongelmista. Mikäli epäilet jotain ota yhteys kasvattajaan.
Tarkista ettei turkissa ole laikkuja, iho on ehjä, vedä kättäsi vastakarvaan niin näet miltä iho näyttää. Punkkiaikaan ihon tarkastus tehdään päivittäin.
Kurkista taipeisiin. Iho-ongelmat näkyvät usein ensimmäisinä taivealueilla ja myös tassuissa, sekä kuonon ja pepun ympärillä.
7. PAINO
Pennun ei parane olla liian pullea ja nyrkki sääntönä näyttelylinjaisen kasvatin maksimi kasvu on 1000 g/vk.
Muista ettei mitään kasvupyrähdyksiä saa tulla. Kiloja on sopivasti, kun kylkiluut tuntuvat kevyesti sivelemällä. Terävinä tuntuvat ja selvästi näkyvät kylkiluut ovat merkkilaihuudesta.
Jos olet epävarma onko koira sopivan kokoinen ota kuva koirasta kylkiasennossa sekä ylhäältä alaspäin selkälinjasta, jotta näen kylkikaaret ja ns. nälkäkuopat. Lähetä kuva kasvattajalle.
Puhdas peppu pysyy terveenä. Peräaukkoon kuivunut kakka sisältää bakteereja, jotka ärsyttävät ihoa. Tarvittaessa peppupesu. Jos koira vetää takamusta lattiaa pitkin, anaalirauhaset ovat luultavasti tulossa täyteen tai jo tukossa. Anaalirauhasien tulehdus aiheuttaa koiralle voimakasta kipua..
Koiran kynsien hoito aloitetaan heti uudessa kodissa. Todellisuudessa kynsiä on hoidettu jo kasvattajan luona. Ensimmäiseksi sinun on käytävä ostamassa lemmikkiliikkeestä koiran kynsisakset. Mallilla ei ole niin väliä, mikä omaan käteesi parhaiten istuu. Itse suosittelen Millersin punavartisia saksia tai vahvempia mustavartisia perusmallin saksia. Giljotiinimallia en suosittele, koska en ole kuullut siitä kuin huonoa palautetta.
Pentua totutellaan kynsileikkureihin sivelemällä leikkureita pitkin tassuja/kynsiä. Aina ei tarvitse leikata vaan tätä totuttelua voi tehdä vaikka itse leikkaus ei olisi ajankohtaine. Aluksi leikkaaminen ei välttämättä suju rauhallisissa merkeissä ja leikkaaja saattaa tarvita apujoukkoja koiran kiinnipidossa, mutta määrätietoisesti toimimalla pääsee kyllä tuloksiin. Älä koskaan anna periksi jos koira rimpuilee leikatessa, vaan päästä se menemään vasta kun se on rauhoittunut ja olet saanut haluamasi määrän kynsiä leikattua. Muista kehua koko ajan kun koira pysyy rauhallisena, myös leikkauksen aikana!
Leikkaaja ottaa koiran tassusta tukevan otteen ja nipsaisee kynnestä terävän kärjen pois. Liikaa ei kannata ahnehtia jotta ei osuttaisi ytimeen. Vaaleakyntisellä koiralla ydin näkyy sarveisaineen läpi mutta mustakyntisellä ei, joten musta kynsi on haastavampi.
Jos kuitenkin leikatessasi osut ytimeen, älä tee siitä suurta numeroa, koska viimeistään silloin koira huomaa että jotain todella kamalaa on tapahtunut. Vuotavaa kynttä voi painaa esim. jääpalalla verenvuodon tyrehdyttämiseksi.
Kaikkia kynsiä ei ole pakko leikata samalla kertaa! Voidaan leikata esim. tassu kerrallaan. Leikkaamista harjoitellaan pentuaikana useita kertoja viikossa ja kun leikkaaminen alkaa sujua ilman suurempia taisteluita voidaan harjoituskertoja alkaa harventaa. Kuitenkaan niitä ei kokonaan lopeteta!
Aikuisen koiran kynnet kannattaa tarkistaa parin viikon välein. Kynsien pituuden lisäksi on tarkkailtava niiden kuntoa. Metsässä juostessa kynsi voi vaurioitua, esim. repeytyä, ja se vaatii aina lääkärin hoidon.
Kynsien kulumisessa on suuria yksilöllisiä eroja. Toisilla kynnet kuluvat kesäisin niin ettei niitä tarvitse leikata juuri lainkaan, toisilla taas kulumista ei tapahdu ollenkaan vaan kynsiä saa leikata yhtä tiuhaan kuin talvellakin.
Kun kynsiä leikataan usein, ei niissä välttämättä ole juuri lainkaan leikattavaa, joten leikkaa aina vain ohut siivu kerrallaan. Muutenkin on parempi leikata usein ja vähäsen, kuin kerralla paljon. Rutiini säilyy molemmilla ja kynnen ydin pysyttelee lyhyenä.
Jos kynnen päästää kasvamaan liian pitkäksi, ydin kasvaa myös. Vaikka kynsi on pitkä, ei sitä voi leikata kerralla lyhyeksi, vaan usein ja vähän kerrallaan kynttä leikkaamalla ydin saadaan vetäytymään takaisin kynnen tyveä kohti.
10. Muista lopuksi antaa palkka
Pentu muistetaan aina palkata hoitojen lopuksi, jotta hoito- ja tarkastutoimet sujuisivat tulevaisuudessakin helposti.
"ENSIAPUOHJEITA"
Seuraavassa muutamia ohjeita äkillisten "sattumien" varalta. Eläinlääkärin numero on hyvä olla käsillä aina, sieltä saat pikaisesti neuvoa muihinkin yllättäviin ongelmiin.
Lämmön mittaus
Koiran normaali ruumiinlämpö on noin 38-38,6ºC.
Jos koira on kipeän oloinen, on siltä syytä mitata kuume jo ennen eläinlääkärille soittamista, koska hän todennäköisesti sitä kysyy.
Lämpö mitataan nopealla kuumemittarilla koiran peräsuolesta. Mittariin sivellään liukastetta, esim. vaseliinia ja sen pää työnnetään peräaukosta sisään (toisella kädellä pidetään napakasti hännästä kiinni, jotta koira ei karkaa paikalta). Mittaria pidetään hieman vinossa niin että se osuu suolen seinämään. Tarkoitushan ei ole mitata kakan lämpötilaa…
Lämmön mittausta on syytä harjoitella, että se sitten sujuu tositilanteessa. Lisäksi saat tietää koirasi normaalin lämmön, joka vaihtelee koirakohtaisesti.
Oksennuttaminen
Oksennuttaminen on tarpeen silloin, kun koira on syönyt jotain sopimatonta. Syövyttäviä myrkkyjä ja teräviä esineitä ei saa oksennuttaa!
Oksennuttaminen käy seuraavasti:
Koira kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää kylppäriin tai muuhun helposti siivottavaan paikkaan. Ruokasuolasta ja vesitilkasta muotoillaan "pallukka", joka työnnetään mahdollisimman syvälle koiran kurkkuun niin, että koira nielaisee sen. Yleensä ei mene kauaakaan kun koira yökkii ylimääräisen tavaran ulos.
Ampiaisen pisto tai muu allerginen reaktio
Ampiaisen pistoon voi antaa ensiapuna Kyypakkauksesta tabletin. Varsinkin jos pisto on kuonon tai kaulan alueella, on syytä hakeutua pikaisesti lääkärin hoitoon.
Kyypakkausta ei missään nimessä saa käyttää jatkuvana allergian hoitona!