Palauttaako koirasi damin tai riistan huonosti?

Yleinen ongelma on, että noutaja palauttaessaan pudottaa damit/riistat ihan jalkoihin eikä nätisti käteen. Oletko miettinyt mistä tämä johtuu... no varmasti olet, ja siksi oletkin täällä sivuilla. Jos taas löysit nämä sivut ennen kuin moista ongelmaa on niin olet jo puolet voiton puolella.

Tiputtelu johtuu monesta eri syystä: huono yhteistyö, vaihtuvat hampaat junnuiässä, kiire seuraavaan noutoon. No olipa syy sitten mikä hyvänsä miksi se tiputtaa tai palauttaa huonosti, tässä hieman apuja korjata seuraavat asiat.

Alla ongelma listaa mitä esimerkiksi huono palautus on tai mitä se tuo mukanaan.

 • Tiputtelu
 • Hyppiminen - rauhattomuus palautuksessa
 • Noutoesineen palautus jalkojen juureen
 • Katse palautus hetkellä alaspäin
 • Kiemurtelu palautus hetkellä
 • Selän tai pepun tarjoamin
 • jne jne jne

Dami maassa, pentu pyytää namua

Kiemurtelu ja katse maahan

Hypyn kanssa palautus

Totuta koirasi kosketteluun jo pennusta

1.  SILITÄ PENTUA PÄÄN ALUEELTA JA LEUAN ALTA KATSETTA KOHOTTAEN.

Jo pentu vaiheessa totuta se siihen et se saa parhaan kiitoksen lähellä olosta silityksinä pään alueelle. ÄLÄ TAPUTTELE ympäri kehoa. Näin saat pennun tottumaan siihen, että se pitää koskettelusta pään alueelta ja seuraavaksi pentu alkaa työntämään sinulle päätä rapsutettavaksi.

Olet jo hyvässä alussa.

2. ALA LEIKKIMÄÄN OTA/ANNAN - LEIKKIÄ

- Laita koira istumaan eteesi ja anna sille dami/tennispallo suuhun, kehu sitä päätä silittäen.

- Ota dami pois samalla sitä niskasta tai leuan alta silittäen

- Laita jälleen koira istumaan ja anna sille dami/tennispallo ja peruuta pari askelta, kutsu koiraa ja ota se vastaan päähän ja leuan alta silitellen. ÄLÄ PIDÄ KIIRETTÄ DAMIN POIS OTOSSA. Riittää kun annat sen tottua siihen et on kivaa kantaa esinettä sinun lähellä ja tarjota sitä sinulle, samalla saaden äänellä kehuja ja silityksiä.

- Ota jälleen rauhassa dami pois ja kiitä koiraa äänellä.

Olet jo pitkällä mutta malttia malttia....

Anna koiralle dami

ja samalla silitä päätä ja kun riista suussa niin silitä leuan alta

Juuri tämä 2.vaihe on tärkeää, ÄLÄ HÄTÄILE.

 • Etene rauhassa häiriöttömässä paikassa esim.aloita vaikka olohuoneessa
 • Älä hätäile damin tai pallon pois otossa vaan rauhassa silittelet koiraa ja sitten vaikka KIITOS tai ANNA sanalla irroitus ja samalla ota dami rauhassa pois koiralta suusta
 • Jos koira kääntelee päätä ja on kovin levoton eikä dami pysy suussa, palaa taakse päin (kohtaan 1.) Riittää kun se istuu edessäsi ja tottuu siihen että rapsutat sitä päästä ja leuan alka. Näin sen pää rauhottuu ja kohta damikin pysyy rauhassa suussa
 • Jos koira siirtää kovin katsetta päätään käännellen, mutta dami pysyy suussa niin voit hyvin aina korjata kädellä sen pään suoraan ja kehu kun rauhoittuu ja katsoo sinuun
 • Kun otat damin niin älä vetäise sitä nopeasti pois koiran ulottumista. Jos koira yrittää ottaa ilman lupaa damia tai hypätä sen perään, kiellä heti. Seuraavaksi näytä koiralle damia, mutta älä anna ilman lupaa.

Dami suussa ja tärkeä kiitos silityksenä

Silitä kuonon päältä ja kohota leuan alta katsetta ylöspäin niin koira oppii tarjoamaan damia sinulle.

Ole rauhallinen damin kanssa, älä anna yhdellä kädellä damia koiralle vaan ojenna molemmilla käsillä. Ota dami myös molemmilla käsillä pois ja rauhallisesti.

Jos dami tippuu suusta, aseta se takaisin suuhun, peruutat ja kehut, kun se pitää damia suussa. Kutsu koiraa, silitä ja ota dami rauhassa pois.

Jos olet varma, että edelliset kohdat sujuu, koira on rauhallinen luovutuksissa, pitää päätään nätisti koholla ja dami pysyy suussa vaikka silittelet sitä tai teet muutaman peruutus askeleen ennen luovutusta voit siirtyä seuraavaan kohtaan.

Jos koira on vielä rauhaton, niin jatka muutaman päivän vielä tätä ja sitten ihan pikku hiljaa siirry eteenpäin.

Älä MISSÄÄN NIMESSÄ PAKOTA koiraa istumaan eteesi ennen luovutusta. Kuvissa oleva koira haluaa omasta tahdostaan luovuttaa lähellä istumalla. Ei ole väliä istuuko vai seisooko koira tässä vaiheessa kunhan se tuo damin lähellä ohjaajaa ja tarjoaa sitä ylöspäin. Älä siis käytä turhaa painostavia pakotteita.

Nyt alkaa jo luovutuksen paikallaan sujua, on aika siirtyä eteenpäin.

Palautus alkaa

3. PALAUTUKSIA MALTILLA JA LYHYILLÄ MATKOILLA

Olet siis päässyt siihen tilanteeseen, että koira luovuttaa sinulle damin rauhassa eikä häsellä enään lähelläsi. Pää nousee ylös ja koira ns. tarjoaa sinulle damia, sekä pitää silityksistä palautuksen yhteydessä.

Älä lopeta silityksiä tässäkään vaiheessakaan ja älä kiirehdi damin pois ottamisessa.

Kun koira alkaa lähestyä sinua mene jo valmiiksi hieman kyykkyyn ja kehu äänellä rauhallisesti ja vain hieman. (ei mitään kilutusta).

Ole rauhallinen, älä unohda silitystä

Ota luovutus hieman kyykyssä ja kehu koiraa äänellä

Kerro koiralle et sen pitää rauhassa irroittaa ote, joko sanalla: Kiitos tai irti - tai mitä käytätkin

 • Älä nosta riistaa nopeasti ylös, vaan vain hieman pois koiran luolta.
 • Mikäli koira yrittää hypätä perään, kiellä voimakkaastí. Riistan perään hyppiminen on suuri virhe, ja riista saattaa pahimmassa tapauksessa mennä rikki
 • Voit kertoa koiralle, että luovutuksen jälkeen sen tulis kiepsahtaa lähtö asentoon viereen
 • Kun koira vieressä, laita riista rauhassa kassiin, koiralle hihna kaulaan ja kehu sitä sekä itseäsi loistavasta palautuksesta
 • Tee em. noutoharjoituksia vain muutama päivässä. Lopeta kun menee hyvin, älä prässää koiraa, kun olet itse äkäinen.
 • Parempi 5 minuuttia päivässä kuin kaksi tuntia viikossa.

Älä nosta riistaa nopeasti ylös

Kehota koira omalle paikalle: viereen

Tyytyväinen koira ja onnellinen omistaja loistavasta luovutuksesta.