Moi kaikille

Kasvatan Labradorinnoutajia metsästys, harrastus ja perheiden suureksi iloksi sekä seuraksi. Mikkeli sijaitsee Etelä-Savossa upean Saimaan rannalla. Asumme omakotitalossa lähellä metsiä, peltoja ja järviä joten omien noutajieni peruskoulutus treenit sujuu luonteikkaasti päivittäisten lenkkien yhteydessä. Noutotreenit teen omille koirille suunnitellusti tietyn tasoisille mukaan n. 4 krt /vk:ssa.

Kun antaa pikku rillin se vie koko käden...
Ensimmäistä koiraa hankkiessani halusin oman Labradorin perhekoiraksi ja syksyisin metsästyskaveriksi. 2004 keväällä sydämmeni sulatti pieni musta nappisilmäinen FI KVA Markkisten Havis Amanda, joka rakasti tehdä, kantaa ja touhuta kaikenlaista.

Amanda kantoi jo pienenä kaikkea

Tyylikäs pylly istunta

Amanda 9 vk

2005 kotiimme kaivattiin lisää Labradori energiaa ja kevään tullen pihalle tepasteli maksanruskea FI MVA Markkisten Icy Margarita eli Reetta ja se tyttö onkin sitten onkin luonteeltaan täynnä yllätyksiä ja Amanda kanssa yhdessä tekivät jos jonkinmoista kolttosta.

Reetta 10 vk

Reetta oli innoissaan riistasta jo pienenä

Kaverukset

Näin ne musta ja ruskea parivaljakko kasvoivat pikku hiljaa kepposia tehden aikuiseksi.

Vielä koirien ollessa junnu ikäisiä en osannut yhtään arvata miten koirat voivat imaista minut ihan uusiin harrastuksiin. Molemmat koirat suorittivat pienenä kotikoiran tehtäviä ja noutivat jalkapalloa, leikkivät ja lenkkeilivät kanssani. Räkättirastaat ja ikkunaan lentäneet pikkulinnut myös kannettiin sisälle minulle esiteltäväksi.

Sitten 2005 kuulin sellaisesta lajista kuin NOME tai NOU - mietin mitähän ihmeen kirjain härhedellejä nuo on ja miten ne liittyy metsästykseen??? Kun hieman selvittelin niin kyseessä on eri lyhenteet Noutajien metsästyskoe muodoille:

NOU = Noutajien taipumuskoe
NOME = Noutajien Metsästyskoe:
NOME-B = Kylmän riistankoe
NOME-A= Lämpimän riistankoe
NOWT= Noutajien Working test

Kyllähän molemmat koirat kaikenlaista noutaa niin lähdin testaamaan moista NOU-taipumuskoetta Amandan kanssa.

Ensimmäiset Taipparit v. 2005 (NOU)
Voi pyhä sylvi, et tälle muistoille on myöhemmin naurettu niin monet kerrat. Miettikää kun maatilan tyttö tulee peruspinkeissä asusteissa metsästyskokeisiin ja kysyy tuomarilta reippaasti et: "mitäs täällä sit pitäis tehdä?" Tuomaria hymyilyttää ja kertoo sitten mitä pitäisi tehdä.

Koko noutajien taipumuskokeessa, Amandalle sanottiin vain yksi lähetys sana, se oli kaikissa iloinen käden heilautus: "Amanda hae..." ja voi kun musta koira pinkoi ja nouti mallikkaasti saaden ensimmäisellä yrityksellään heti tuloksen NOU1 (NOU1 tarkoittaa et koira läpäisee taipumiskokeen) ja minulla oli aurinkoinen mieli. Yleisöä hymyilytti ja minulla oli kilpailuhenki syttynyt: tämäpä oli kivaa taidan ottaa lisää tietoa. Kun kerta katsojat kertoivat et minulla on erityisen voimakas riistaviettinen koira joka toimii erinomaisessa yhteistyössä ohjaajan kanssa. Sinulle vielä ura aukenee NOME-puolella.

Mikä NOME?
Niin siit' se sitten alkoi ja ihmeteltiin mikäs se nome-laji on ja mitä siihen pitää tehdä. Keväällä 2006 sitten testattiin sitä nomea ja Hei, silloin minulla oli jo asustus hieman "vihreämpi" sekä Nokian kumiset kumpparit!!! :)

Noh, eihän Amandalle ollu oikeen mitään opetettu. Lähetys käskyjä oli kuitenkin jo 2 kpl, Amanda hae ja Amanda etsi... Ohjaus, WHAAT mitä se on ja tuloksena NOME-B ALO3 sieltä tuli, mut mitä tapahtui minussa niin hirveä ilon tunne, kun katsoi miten koira halusi työskennellä ja noutaa omistajalleen. Se kesä sitten nenä kiinni kirjoissa ja autoon tuli piiiitkästi toistatuhatta kilometriä, kun noutoharjoituksia/-leirejä käytiin läpi. Syksyllä sitten uudelleen ja tulos NOME-B ALO1.

Siitä se sitten lähti, ja ihan sanonta: "kun sille antaa pikku sormen, niin se vie koko käden" - pitää kyllä minun kohdallani niin paikkansa.

It's breeding, it's training and it's something unknown

Tuon otsikon alle kaikki oikeestaan kiteytyykin... Elämäni on tätä nykyä täynnä koiria, kasvatusta, treenaamista, metsästystä ja JOTAIN mitä en vaan osaa pukea sanoiksi.

Olen ollut erittäin aktiivisenä henkilönä monissa paikallisissa noutajayhdistyksissä. Amandan myötä aloitin Lakeuden Noutajista, josta homma laajeni oman rotuni Labradorinoutajakoira yhdistyksen NOME-toimikuntaan, missä toimin yhtenä puuhahenkenä useiden vuosien ajan.

Muutettuani Etelä-Pohjanmaalta Mikkeliin toimin Etelä-Savon Noutajakoirayhdistyksessä yhdistyksen puheenjohtajana ja NOME-toimikunnan vetäjänä.

Kun ei millään malttanut vielä himmata tahtia niin perustimme oman Middle River's Kennelkerhon, jossa toimin puheenjohtajana ja hyperaktiivina NOME-toimikunnassa. Sittemmin Middle River's Kennelkerho sai nimekseen Saimaan Noutajat.


Yhdistystoiminta piti kuitenkin jättää hieman sivummalle, kun aloitin toimimaan Noutajien Working Test Ylituomarina 2018.

Olen kulkenut jo yli 20 vuoden ajan uskomattoman hienoa tietä yhdessä Noutajien kanssa ja nyt pääsen näkemään vielä laajemmin näiden hienojen koirien työskentelyä tuomaroidessani niitä.

Tie jatkuu vielä ja odotan innolla kaikkea mitä se minulle tuo, yhdessä noutajieni kanssa.

Koirieni esittelyt

Piirinmestaruus voitettiin Amanda kanssa kolmena vuonna: 2008, 2009 ja 2011

Amandasta --> FI KVA Markkisten Havis Amanda

06.04.2004 - 29.05.2017

isä: FI & EST & RU MVA Palabras Keep on Movin' emä: Follies Canned Laughter

Tuli aina uusi kevät ja uudet haasteet, uudet ihanan auttavat ja aktiiviset ihmiset. Amandan kanssa jatkettiin treenaamista, itkettiin, naurettiin, petyttiin ja voitettiin, uskottiin itseemme ja treenattiin. Käytiin niin monen tunteen skaalaa läpi ja opeteltiin. Ne Noutajien metsästyskokeet veivät ihan mukanaan.


2006 aloitettiin NOME-B ALO-luokassa, vuonna 2007 siirryttiin NOME-B AVO-luokkaan ja syksyllä 2007 ensimmäinen voittajaluokan startti irtosi tulos VOI1. Vuonna 2008, kokonaisuudessaan 15 kpl NOME starttia myöhemmin Rovaniemellä Amanda sai Suomen Käyttövalioarvoon vaadittavat tulokset kasaan. S

e oli aivan uskomatonta, mutta rehellisellä treenillä, upealla koiralla ja monilla kokemuksilla se onnistui. Amanda on aivan erityinen koira, ja vielä se, että puhdas näyttelylinjainen saavuttaa FI KVA - arvon on hämmästyttävää edelleen. Olemme hyvä pari. Minä ja se musta iso Amanda.

Keväällä 2017 Amandan kunto romahti nopeasti ja näin joudun tehdä päätöksen, että oma ihana kultainen 13 v Amanda on aika päästää nauttimaan noudoista sateenkaareen sillalle. Kaipaus on kova ja varsinkin syksyllä sorsan metsästyksen alussa kaipaan tätä ihanaa noutajaa todella. Olit elämäni koira, jollaisia minulla on kunnia omistaa vain yksi elämäni aikana.

Miss U forever.....


Amandan tulokset elämänsä aikana:

KOKEET:

Hyväksytty taipumuskoe v. 2005

NOME-B 1* ALO1 v. 2006

NOME-B 1* AVO1 v. 2007

NOME-B 13* VOI1 v. 2007-2011

NOWT 1* VOI1

Etelä-Pohjanmaan Piirinmestari v. 2008

Suur-Savon Piirinmestari v. 2009

Suur-Savon Piirinmestari v. 2011

NÄYTTELY:

11 * ROP Veteraani

1 * VSP Veteraani

1* SERT

Muuta:
- Pietarsaaren seudun paras:

Labradorinnoutaja 2007 ja 2008
Paras NOME-noutaja 2007 ja 2008
Wilhelm Schaumannin palkinto 2007 ja 2008


- Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen paras metsästysnoutaja v. 2008
- Etelä-Savon Noutajakoirayhdistyksen vuoden näyttelykoira 2013
- Etelä-Savon Noutajakoirayhdistyksen vuoden metsästyskoekoira 2013
- 2 krt ROP veteraani koiranäyttelyissä
- 1 krt BIS-veteraani Labradorien erikoisnäyttelyssä Hyvinkäällä
- 11 krt ROP Veteraani Näyttelyissä

FI MVA

FI MVA Markkisten Icy Margarita

i: SK & POL CH Mallorn's Chocomania - Markkisten Dame Desire

Reeta tie MVA:ksi oli aika helppo ja tämä koira opetti minulle näyttelyn maailman ja sen mukanaan tuomat haasteet.

Reetta oli ROP - pentu Seinäjoen KV-näyttelyssä vuonna 2005 ja näyttely ura alkoi sitten 2007, koska Reetasta kasvoi hitaasti kaunis nuori narttu. SERT:t se sai 2007 - 2008 vuosina.

Noutajien taipumuskokeet meni heti kerralla läpi 2007 ja Reetta on aika ollut haka riistojen kanssa.

Kanin kantoa

Reetta nautiskelee

Reetta FI MVA

Eagle Owl's Nefertem - Leya

i: Int FT CH Starcreek Efinegan e. FI KVA Eagle Owl's Nefertem

Muutto Itä-Suomeen Mikkeliin on tuonut mukanaan uusia kuvioita ja hankin ensimmäisen käyttölinjaisen pennun Eagle Owl's Nefertemin v. 2008. Halusin testata itseäni koiran kouluttajana ja ohjaajana. Vaadin itseltäni enemmän ja halusin selvittää mitkä ovat rahkeeni myös NOME-A kokeissa eli lämpimän riistan kokeissa.
Eagle Owl's Nefertem kutsumanimeltään Leya toi todella mukanaan kipinän treenaamista missä ajatellaan enemmän noutoharjoituksia metsästyksen omaisesti.
Leyan kanssa kisailtiin ja Labradori Derbyssä v. 2010 sijoituimme 2.sijalle 40 koiran joukosta. Se oli huikea saavutus.

Leyalla oli kuitenkin epäonnea ja sen silmissä havaittiin HC. Leya sai ystäväni luolta kodin missä se pääsee metsälle ja toteuttamaan opittuja noutoja uuden omistajan kanssa. Olen ikuisesti kiitollinen Leyalle siitä minkä ilon se antoi lähteä treenaamaan myös metsästyslinjaista koiraa...

Reedrunner's Abigail 1,5 v

FI KVA Reedrunner's Abigail

i: Int FT Blackthorn Achenar

e: FI KVA Eagle Owl's Indiana

2011 meille saapui Abi, joka on ihana kaikkea tavaraa kantava koira joka omaa erittäin suuren halun miellyttää ihmistä. Koulututtaminen on sen kanssa helppoa, koska se on oppimaan uusia asioita ja se ei halua tehdä virheitä joten koulutus sen kanssa on helppoa.

Olen todella tyytyväinen siihen. Abigail nousi nopeasti ALO-luokasta voittajaluokkaan joka koemuodossa. Jo toisessa lämpimän riistän kokeissa se sai parhaimman tuloksen eli A-1 Excellent. Suomen Käyttövalionarvo kylmänriistan kokeessa se saavutti kesällä 2016.

Abigail on osoittanut olevansa myös kelpo emä ja tuottanut hienoja jälkeläisiä muiden harrastajien iloksi. Syksyllä 2016 Abigail muutti ystäväni luokse asumaan ja Anna saavutti jo ensimmäisenä syksynä Abigailin kanssa Mock Trialin voiton ja saaden SERT:n.

Biamin Juicy Chili 1 v

Biamin Juicy Chili

i: Vasegaard Thunderbird Lucky

e. Hietsun Ilopilleri

Vuonna 2013 meille saapui Chili. Sillä on aivan mieletön moottori ja todellinen voimakas halu noutaa riistaa, eikä sitä estä maaston vaihdokset tai raskaammatkaan maastot.

Chilillä on minun mielestäni erinomainen tyyli metsästää, se on vahva, voimakas ja erittäin nopea, silti sen hermorakenne kestää jo nuoressa isässä vaativiakin kokeita esimerkiksi Chilin ollessa 2,5 n vuonna 2015 lähdimme Belgiaan Mock Trial-kokeisiin ja koiran menestys oli aivan huimaa... Voitimme 2x Mock Trial kokeet ja saimme sieltä suuresti kokemusta.

Tämä loistava koira osoittaa pystyvän kanssani vaikka mihin. Olen niin onnellinen saadessani metsästää, ja käydä kokeissa tämän tyyppisen koiran kanssa.

Tarkempia tuloksia voi käydä ihastelemassa koiran omilta sivuilta (LINKKI).

Chilillä on näyttöä myös siitä, että se pystyy tuottamaan terveitä ja loistavasti menestyviä jälkeläisiä. Tällä hetkellä kaikki sen pennut on kuvattu terveeksi lonkiltaa ja kyynäriltään. Lisäksi sen jälkeläiset ovat alkaneet saapua myös koerintamalle ja saaden loistavia tuloksia.

Fendawood Louisiana

i: FTW Nettle Brae Andy of Fendawood

e: Fendawood Dancefloor

Sky saapui laumaamme keväällä 2017.

Minun oli tarkoitukseni ottaa MR's Gun F-pentueesta itselleni pentu keväällä 2017, mutta emä Chili päättikin pyöräyttää maailmaan neljä urosta. Olin kovasti jo odottanut pentua, joten kyllä pettymyt oli pienoinen kun komeita uroksia putkahteli maailmaan. Kaikella on kuitenkin tarkoituksensa ja niin ollen sain tilaisuuden ottaa David Lathamiltä pennun jolla on upea Englantilainen FT CH-suku taustalla.

Sky oli heti Suomeen tullessaan todella reipas, avoin ja iloinen luonteeltaan. Se todella luottaa ihmisiin ja on oikea teho pikku pakkaus. Sen koulutus on ollut todella helppoa, mutta ongelmansa on siinäkin koska Sky oppii asiat väliin liiankin nopeasti, jep myös ne huonot eli siksi ohjaajan tulee olla todella tietoinen mitä haluaa koiralle opettaa, koska Sky jos kuka oppii ne nopeasti. Treeneissä se on rauhallinen, se ei hötkyile mitään vaan suorittaa tehtävät vauhdilla, ja luovutuksen jälkeen se on itse tyyneys. Todella odotan kovasti tämän koiran yhteistä tulevaisuuttamme.

Middle River's Full of Piri Piri

s. 10.05.2020

i. FT CH Troddenmill's Full Throttle of Leacaz

e. FI KVA-B Biamin Juicy Chili

Pikku pentu Kiiwi jäi kotiin kasvamaan omasta koirasta Chilistä.

Kasvatus ja kennel Middle River's

Middle River's- kennel nimi tulee joesta, jonka varrella Pohjanmaalla aikanaan asuin. Joki on Ähtävänjoki, joka Lappajärven ja Evijärven välissä kutsutaan Välijoeksi. Siitä luonteikkaasti käänsin sen englanninkieliseksi eli Middle River's. Olin todellä iloinen, että se nimi hyväksyttiin Kennelliitossa heti.

Kasvatus alkoi ensimmäisellä pentueella eli MR's ALL-pentueella v. 2006. Päätin että jokainen pentue saa alkuliitteeksi sanan, joka jatkuu aakkosjärjstyksessä eteenpäin. Näin pentueet on helppo erottaa toisistaan ja kun järjestän eri kasvattitapahtumia, on hyvä etuliitteillä erotella mikä kasvattipäivä on tarkoitettu eritoten millekkin pentueelle vaikka kaikki ovat toki aine tervetulleita.

Kasvatuksessa arvostan terveyttä, noutajalle ominaista luonnetta ja ulkomuotoa. Koulutettavuudeltaan rodunomaiset ja hyväluonteiset, anatomisesti hyvin rakentuneet ja terveet Labradorinnoutajat ovat päämääräni ja intohimoni.
Ihanteellinen koira on ns. puhutteleva koira joka tekee noutajalle tarkoitettua pienriistan noutotyötä tehokkaasta, äänettömästi ja hyvällä liikkeellä, siinä pitää olla sitä jotain.

Suuren SUUREN tunnustuksen ja uutta intoa sekä varmuutta siihen, että tunnen olevani oikealla "jäljillä" kasvatusharrastukseni kanssa, kun kevään 2012 kasvattipäivillä kasvattien omistajilta yllättivät minut täysin ja olivat yhdessä tuumin arvostaneet minut "Suomen parhaaksi Kasvattajaksi"
Olin täysin häkeltynyt tästä...


Middle River's kasvatit käyttöön- ja näyttöön

Kasvatan kaikki pennut terveistä, joko näyttely- tai metsästyslinjaisista nartuista, joista suurimmalla osalla on jo tuloksia noutajien taipumuskokeista tai noutajien metsästyskokeista. Haluan säilyttää terveyden, ulkomuodon ja luonteen lisäksi ehdottomasti noutajille tarjoitetun voimakkaan riistavietin ja halun miellyttää omistajaansa. En missään nimessä tee yhdistelmää pelkän ulkomuodon tai käyttötarkoituksen perusteeella tai siksi että onpas se vaan kiva narttu.

Kasvattini ovat siis puhtaita peruslinjaisia tai metsästyslinjaisia Labradoreja. Niillä on erinomaiset metsästysvietit sekä ne ovat nopeita ja helpohkosti koulutettavia ystäviä eri harrastuksiin käytännön metsästyksestä näyttelyihin ja jäljestyksestä vesipelastukseen. Ne soveltuvat myös muihin harrastuksiin tai vaikka kotikoiraksi, metsästyskaveriksi syksyn pimeneviin iltoihin. Pentujen isät valitaan huolella ja vanhempien taustat tutkitaan tarkoin.

Metsästykseen Labradori kaveriksi

ROP-Kasvattaja Middle River's

FI KVA Markkisten Havis Amanda BIS-Veteraani Labardorien pääerikoisnäyttely 2013

Pentujen luovutus/hinta

Pennut luovutetaan aina rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon, eläinlääkärin tarkastamana ja tunnistusmerkittynä. Ne ovat madotettu 3 kertaa kasvattajan luona sekä ne ovat tutustuneet eri riistoihin (varis, lokki, fasaani, kani). Niille on opettu luoksetulon alkeita pillistä (Acme 211½) ja ne ovat aloittaneet sisäsiistiksi opettelun 4 vk iässä säännöllisesti ulkoilemalla vähintään kerran päivässä ja sään salliessa useamminkin. Luovutuksen yhteydessä pennun uudelle perheelle annetaan tarkat ruokinta-, liikunta- ja hoito-ohjeet.


Pennun hinta riippuu eläinlääkärikustannuksesta sekä astutuskuluista, mutta meillä kaikki pennut ovat saman hintaisia noin 1400 e. Ne myydään ALV:n kanssa eteenpäin rekisteröityinä, madotettuina ja eläinlääkäreiden tarkastamina.
.

Middle River's leiri vuonna 2013

Mitä muuta kennelimme tarjoaa kasvattien omistajille

  • Järjestämme erilaisia tapahtumia ja koulutuksia kasvateillemme.

    Kaikille pentueille järjestetään ensimmäiset pentutreffit siinä puolen vuoden iässä. Kennelin etusivulla tarkemmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista ja jo menneistä tapahtumista.
    Totutamme pennut vieraisiin ihmisiin, niiden kanssa ulkoillaan ja seurustellaan. Pentujen lähtiessä uusiin koteihin 7-8 viikon ikäisinä, ne ovat iloisia, tasapainoisia, uteliaita ja valmiita valloittamaan uuden maailmansa.
  • Jokaiselle pentueelle oma keskusteluryhmä Facebookkiin, jonne jaetaan koulutus/treenivinkkejä ja neuvoja. mm. vidoita, kuvia ja tekstit jotka kertoo kuinka kussakin koiran/junnun/pennun iässä koulutellaan. Alkuvaiheessa tämä on tuntunut auttavan useita kasvatteja oikeille urille ja sitä myötä monta mokaa selätetty ennen kuin ne edes tapahtuu. Moni kuitenkin pelkää väärin kouluttamista ja virheiden syntymistä. Ryhmässä ne puretaan ja neuvotaan. Ryhmään laitetaan myös neuvoja ruuasta ja höpötellään auki onnistumiset ja epäonnistumiset.
  • Kaikille Middiskoirien omistajille on luotu oma Facebook-ryhmä Kennel Middle River's. Se ryhmä on avoin keskustelukanava ja siihen johon voi liittyä kaikki Middis pennun omistajat ja tai sijoitusnarttujen omistajat. Siellä jaetaan iloisia kuulumisia, mietitään yhdessä vastaantulevia murheita ja mietteitä sekä suunnitellaan yhdessä tulevaa.

Mikäli et vielä omista omaa Middis-koiraa olet silti tervetullut tutustumaan koiriini ja kennelin järjestämiin eri tapahtumiin siellä täällä.

Tule vetämään hihasta ja keskustelemaan.

Sorsalla 2010

Metsällä

Treenit 2009

Middle River's Black Beauty ja MInna NOU1, Maarit ja Leya NOME-B ALO1