Moi kaikille

Kasvatan Labradorinnoutajia metsästys, harrastus ja perheiden suureksi iloksi sekä seuraksi. Mikkeli sijaitsee Etelä-Savossa upean Saimaan rannalla. Asumme omakotitalossa lähellä metsiä, peltoja ja järviä joten Noutajieni peruskoulutus treenit sujuu luonteikkaasti päivittäisten lenkkien yhteydessä. Noutotreenit teen erikseen suunnitellusti tietyn tasoisille noutajille 4 krt /vk:ssa.

Kun antaa pikku rillin se vie koko käden...
Ensimmäistä koiraa hankkiessani halusin oman Labradorin perhekoiraksi ja syksyisin metsästyskaveriksi. 2004 keväällä sydämmeni sulatti pieni musta nappisilmäinen Markkisten Havis Amanda, joka rakasti tehdä, kantaa ja touhuta kaikenlaista.

Amanda kantoi jo pienenä kaikkea

Tyylikäs pylly istunta

Amanda 9 vk

2005 kotiimme kaivattiin lisää Labradori energiaa ja kevään tullen pihalle tepasteli maksanruskea pieni nappi silmä Markkisten Icy Margarita eli Reetta ja se tyttö onkin sitten onkin luonteeltaan täynnä yllätyksiä ja Amanda kanssa yhdessä tekivät jos jonkinmoista kolttosta.

Koirat Amanda ja vuotta nuorempi Reetta kasvoivat yhdessä ja luonteiltaan erottuivat siten, että Amanda oli damien perässä alati juokseva musta viuhahdus ja Reetta viis veisasi dameista aluksi, mutta riista kiinnosti jo pienestä pitäen kovasti. Niinpä Reetan treenit aloitettiin jo nuorena riistalla.

Reetta 10 vk

Reetta oli innoissaan riistasta jo pienenä

Kaverukset

Näin ne musta ja ruskea parivaljakko kasvoivat pikku hiljaa kepposia tehden aikuiseksi.

Vielä koirien ollessa junnu ikäisiä en osannut yhtään arvata miten koirat voivat imaista minut ihan uusiin harrastuksiin. Molemmat koirat suorittivat pienenä kotikoiran tehtäviä ja nouti jalkapalloa, leikki ja lenkkeili. Räkättirastaat ja ikkunaan lentäneet pikkulinnut myös kannettiin sisälle minulle esiteltäväksi. V. 2005 kuulin sellaisesta lajista kuin NOME tai NOU - mietin mitähän ihmeen kirjain härhedellejä nuo on ja miten ne liittyy metsästykseen??? Kun hieman selvittelin niin kyseessä on eri lyhenteet Noutajien metsästyskoe muodoille:

NOU = Noutajien taipumuskoe
NOME = Noutajien Metsästyskoe:
NOME-B = Kylmän riistankoe
NOME-A= Lämpimän riistankoe
NOWT= Noutajien Working test

Kyllähän molemmat koirat kaikenlaista noutaa niin lähdin testaamaan moista NOU-taipumuskoetta Amandan kanssa. 

Ensimmäiset Taipparit v. 2005  (NOU)
Voi pyhä sylvi, et tälle muistoille on myöhemmin naurettu niin monet kerrat. Miettikää kun maatilan tyttö tulee peruspinkeissä asusteissa metsästyskokeisiin ja kysyy tuomarilta reippaasti et: "mitäs täällä sit pitäis tehdä?" Tuomaria hymyilyttää ja kertoo mitä tämä sitten.

Koko noutajien taipumuskokeessa, Amandalle sanottiin vain yksi lähetys sana, se oli kaikissa iloinen käden heilautus: "Amanda hae..." ja voi kun musta koira pinkoi ja nouti mallikkaasti saaden ensimmäisellä yrityksellään heti tuloksen NOU1 (NOU1 tarkoittaa et koira läpäisee kokeen) ja minulla oli aurinkoinen mieli. Yleisöä hymyilytti ja minulla oli kilpailuhenki syttynyt: tämäpä oli kivaa taidan ottaa lisää tietoa. Kun kerta katsojat kertoivat et minulla on erityisen voimakas riistaviettinen koira joka toimii erinomaisessa yhteistyössä ohjaajan kanssa. Sinulle vielä ura aukenee NOME-puolella.

Mikä NOME?
Niin sitä sitten se kesä taippareiden jälkeen sulateltiin et mikäs se nome-laji on ja mitä siihen pitää tehdä. Keväällä 2006 sitten testattiin sitä nomea ja
Hei, silloin minulla oli jo asustus hieman "vihreämpi" sekä Nokian kumiset kumpparit!!! :)

Noh, eihän Amandalle ollu oikeen mitään opetettu. Lähetys käskyjä oli kuitenkin jo 2 kpl, Amanda hae ja Amanda etsi... Ohjaus, WHAAT mitä se on ja  tuloksena NOME-B ALO3 sieltä tuli, mut mitä tapahtui minussa niin hirveä ilon tunne kun katsoi miten koira halusi työskennellä ja noutaa omistajalleen.
 Kesä sitten nenä kiinni kirjoissa ja autoon tuli piiiitkästi toistatuhatta kilometriä kun noutoharjoituksia/-leirejä käytiin läpi. Syksyllä sitten uudelleen ja tulos NOME-B ALO1.
Siitä se sitten lähti, ja ihan sanonta: "kun sille antaa pikku sormen niin se vie koko käden" - pitää kyllä minun kohdallani niin paikkansa.

Koirieni esittelyt

Piirinmestaruus voitettiin Amanda kanssa kolmena vuonna: 2008, 2009 ja 2011

Amandasta --> FI KVA Markkisten Havis Amanda

06.04.2004 - 29.05.2017

isä: FI & EST & RU MVA Palabras Keep on Movin' emä: Follies Canned Laughter

Tuli uusi kevät ja uudet haasteet, uudet ihanan auttavat ja aktiiviset ihmiset. Amandan kanssa jatkettiin treenaamista, itkettiin, naurettiin, petyttiin ja voitettiin, uskottiin itseemme ja treenattiin. Käytiin niin monen tunteen skaalaa läpi ja opeteltiin. Ne Noutajien metsästyskokeet veivät ihan mukanaan.


2006 aloitettiin NOME-B ALO-luokassa, vuonna 2007 siirryttiin NOME-B AVO-luokkaan ja syksyllä 2007 ensimmäinen voittajaluokan startti irtosi tulos VOI1. Vuonna 2008, kokonaisuudessaan 15 kpl NOME starttia myöhemmin Rovaniemellä Amanda sai Suomen Käyttövalioarvoon vaadittavat tulokset kasaan. Se oli aivan uskomatonta, mutta rehellisellä treenillä, upealla koiralla ja monilla kokemuksilla se onnistui. Amanda on aivan erityinen koira, ja vielä se, että puhdas näyttelylinjainen saavuttaa FI KVA - arvon on hämmästyttävää edelleen. Olemme hyvä pari. Minä ja se musta iso Amanda.

Keväällä 2017 Amandan kunto romahti nopeasti ja näin joudun tehdä päätöksen, että oma ihana kultainen 13 v Amanda on aika päästää nauttimaan noudoista sateenkaareen sillalle. Kaipaus on kova ja varsinkin syksyllä sorsan metsästyksen alussa kaipaan tätä ihanaa noutajaa todella. Olit elämäni koira, jollaisia minulla on kunnia omistaa vain yksi elämäni aikana.

Miss U forever.....


Amandan tulokset elämänsä aikana:

KOKEET:

Hyväksytty taipumuskoe v. 2005

NOME-B 1* ALO1 v. 2006

NOME-B 1* AVO1 v. 2007

NOME-B 13* VOI1 v. 2007-2011

NOWT 1* VOI1

Etelä-Pohjanmaan Piirinmestari v. 2008

Suur-Savon Piirinmestari v. 2009

Suur-Savon Piirinmestari v. 2011

NÄYTTELY:

11 * ROP Veteraani

1 * VSP Veteraani

1* SERT

Muuta:
- Pietarsaaren seudun paras:

Labradorinnoutaja 2007 ja 2008
Paras NOME-noutaja 2007 ja 2008
Wilhelm Schaumannin palkinto 2007 ja 2008


- Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen paras metsästysnoutaja v. 2008
- Etelä-Savon Noutajakoirayhdistyksen vuoden näyttelykoira 2013
- Etelä-Savon Noutajakoirayhdistyksen vuoden metsästyskoekoira 2013
- 2 krt ROP veteraani koiranäyttelyissä
- 1 krt BIS-veteraani Labradorien erikoisnäyttelyssä Hyvinkäällä
- 11 krt ROP Veteraani Näyttelyissä

FI MVA

FI MVA Markkisten Icy Margarita

i: SK & POL CH Mallorn's Chocomania - Markkisten Dame Desire

Reeta tie MVA:ksi oli aika helppo ja tämä koira opetti minulle näyttelyn maailman ja sen mukanaan tuomat haasteet.

Reetta oli ROP - pentu Seinäjoen KV-näyttelyssä vuonna 2005 ja näyttely ura alkoi sitten 2007, koska Reetasta kasvoi hitaasti kaunis nuori narttu. SERT:t se sai 2007 - 2008 vuosina.

Noutajien taipumuskokeet meni heti kerralla läpi 2007 ja Reetta on aika ollut haka riistojen kanssa.

Kanin kantoa

Reetta nautiskelee

Reetta FI MVA

Nälkä kasvaa treenatessa:
Näin se siis alkoi ja siitä jatkettiin. Rupesin kouluttamaan syksystä 2007 myös muiden noutajia, eri koulutusryhmissä ja omasin erityisen kyvyn lukea koiraa tai eläintä yleensä (työni auttoi tähän). Ja kun eläintä osaa lukea niin se tekee koiran kouluttamisesta helpompaa. Hyvän kouluttaja lukee eläinten mielen aina olla askeleen edellä koiraa, jotta voit lukea sen onnistumisia ja virheitä paremmin. Koulutan monen eritason noutajia pitkin Suomea ja järjestän oman kennelin toiminnan ulkopuollekin erilaisia noutajien koulutustapahtumia.

Eagle Owl's Nefertem

Eagle Owl's Nefertem - Leya

i: Int FT CH Starcreek Efinegan  e. FI KVA Eagle Owl's Nefertem

Muutto Itä-Suomeen Mikkeliin on tuonut mukanaan uusia kuvioita ja hankin ensimmäisen käyttölinjaisen pennun Eagle Owl's Nefertemin v. 2008. Halusin testata itseäni koiran kouluttajana ja ohjaajana. Vaadin itseltäni enemmän ja halusin selvittää mitkä ovat rahkeeni myös NOME-A kokeissa eli lämpimän riistan kokeissa.
Eagle Owl's Nefertem kutsumanimeltään Leya toi todella mukanaan kipinän treenaamista missä ajatellaan enemmän noutoharjoituksia metsästyksen omaisesti.
Leyan kanssa kisailtiin ja Labradori Derbyssä v. 2010 sijoituimme 2.sijalle 40 koiran joukosta. Se oli huikea saavutus.

Leyalla oli kuitenkin epäonnea ja sen silmissä havaittiin HC. Leya sai ystäväni luolta kodin missä se pääsee metsälle ja toteuttamaan opittuja noutoja uuden omistajan kanssa. Olen ikuisesti kiitollinen Leyalle siitä minkä ilon se antoi lähteä treenaamaan myös käyttölinjaista koiraa...

Reedrunner's Abigail 1,5 v

FI KVA Reedrunner's Abigail

i: Int FT Blackthorn Achenar e: FI KVA Eagle Owl's Indiana

Tuli uudeksi kisakoiran toivoksi luokseni syksyllä 2011. Abi on ihana kaikkea tavaraa kantava koira joka omaa erittäin suuren halun miellyttää ihmistä. Koulututtaminen on sen kanssa helppoa ja se on nopea oppimaan uusia asioita ja se ei halua tehdä virheitä joten koulutus sen kanssa on helppoa. Olen todella tyytyväinen siihen. Abigail jo nuoresta pitäen omasi erinomaisen hermorakenteen ja siksi sen kanssa pystyin osallistumaan eri koe muotoihin hyvin nuorena seka sen kanssa useampi päiväiset kokeet eivät vieneet tehoja pois ja se hoiti koe toisensa perään mallikkaasti. Abigail nousi nopeasti ALO-luokasta voittajaluokkaan joka koemuodossa. Jo toisessa lämpimän riistän kokeissa se sai parhaimman tuloksen eli A-1 Excellent. Suomen Käyttövalionarvo kylmänriistan kokeessa se saavutti kesällä 2016.

Abigail on osoittanut olevansa myös kelpo emä ja tuottanut hienoja jälkeläisiä muiden harrastajien iloksi. Syksyllä 2016 Abigail muutti ystäväni luokse ja on saanut siellä yhdessä Annan kanssa aivan uutta potkua NOME treeneihin ja Nt Abigail opastaa Annaa tulemaan loistavaksi ohjaajaksi. Jo viitteitä tästä yhteisestä oppimisprosessista on saatu, koska keväällä 2017 heidän debyytti NOWT Mock Trial kokeessa he nappasivat Abigailin uran ensimmäisen NOWT SERT:n.

Biamin Juicy Chili 1 v

Biamin Juicy Chili

i:Vasegaard Thunderbird Lucky e. Hietsun Ilopilleri

Vuonna 2013 meille saapui Chili, oi miten pieni ja pippurinen se on. Aivan valloittava jonka kanssa joka treeneissä tulee aina iloinen mieli. Chilillä on mieletön halu löytöö eli hän todella vaikka kaivaa damit ja riistat ylös eikä sitä estä maaston vaihdokset tai raskaammatkin maastot. Chilin kanssa edettiin koerintamalla maltillisesti koska suuren "noutomoottorin" takia sitä kannattaa viedä maltillisesti eteenpäin, jottein pilaa tätä erinomaista yksilöä hätäilyllä.

Chilillä on minun mielestäni erinomainen tyyli metsästää, se on vahva ja erittäin nopea noudoissa, silti sen hermorakenne kestää jo nuoressa isässä vaativiakin kokeita esimerkiksi Chilin ollessa 2,5 n vuonna 2015 lähdimme Belgiaan Mock Trial-kokeisiin ja koiran menestys oli aivan huimaa... Voitimme 2x Mock Trial kokeet ja saimme sieltä suuresti kokemusta.

Vuonna 2015 aloitimme NOME-A kokeet ja ensimäisestä lämpimän riistan kokeesta NOME-A kokeesta se sai A-3 eli Goodin. 2016 menestys alkoi löytämään luoksemme ja nappasimme NOWT:ssä SERT, lukuisia VOI1 tuloksia. NOME-A kokeista voitimme vara-SERT ja saimme 3x A1 Excellent tuloksen. Siitä eteenpäin meillä oli Chilin kanssa pää tähtäin aina NOME-A kokeissa joissa se tahkosi hienoja tuloksia.

Tämä loistava koira osoittaa pystyväni kanssani vaikka mihin. Olen niin onnellinen saadessani treenata, ja käydä kokeissa tämän tyyppisen koiran kanssa.

Chilillä on näyttöä myös siitä, että se pystyy tuottamaan terveitä ja loistavasti menestyviä jälkeläisiä. Ensimmäisestä pentueesta kaikki jälkeläiset on terveyskuvattu AA, 00 tuloksin ja koe rintamalla MR's Gun Drake Jarkko Aaltolan ohjauksessa upeasti vuonna 2017 Derbyn 2.sija.

Fendawood Louisiana

i: FTW Nettle Brae Andy of Fendawood

e: Fendawood Dancefloor

Sky saapui laumaamme keväällä 2017.

Minun oli tarkoitukseni ottaa MR's Gun F-pentueesta itselleni pentu keväällä 2017, mutta emä Chili päättikin pyöräyttää maailmaan neljä urosta. Olin kovasti jo odottanut pentua, joten kyllä pettymyt oli pienoinen kun komeita uroksia putkahteli maailmaan. Kaikella on kuitenkin tarkoituksensa ja niin ollen sain tilaisuuden ottaa Stefanie ja David Lathamiltä pennun jolla on upea Englantilainen FT CH-suku taustalla.

Sky oli heti Suomeen tullessaan todella reipas, avoin ja iloinen luonteeltaan. Se todella luottaa ihmisiin ja on oikea teho pikku pakkaus. Sen koulutus on ollut todella helppoa, mutta ongelmansa on siinäkin koska Sky oppii asiat väliin liiankin nopeasti, jep myös ne huonot eli siksi ohjaajan tulee olla todella tietoinen mitä haluaa koiralle opettaa koska Sky jos kuka oppii ne nopeasti. Treeneissä se on rauhallinen, se ei hötkyile mitään vaan suorittaa tehtävät vauhdilla, ja luovutuksen jälkeen se on itse tyyneys. Todella odotan kovasti tämän koiran yhteistä tulevaisuuttamme.


Birdsgreen Catkin

Saapui kanssani Englannista ja tämänpikku ihastus on avoin, iloinen ja melkoinen häntäheikki. Saas nähdä millainen sinusta kehittyy kun päästään treeneissä alkuun. Catkin on kutsumanimen ja olet syntynyt 15.3.2018

Kasvatus ja kennel Middle River's

Middle River's- kennel nimi tulee joesta, jonka varrella Pohjanmaalla aikanaan asuin. Joki on Lappajärven ja Evijärven välinen joki ja siksi sitä kutsutaan Välijoeksi. Siitä luonteikkaasti käänsin sen englanninkieliseksi eli Middle River's. Olin todellä iloinen, että se hyväksyttiin heti.

Kasvatus alkoi ensimmäisellä pentueella eli MR's ALL-pentueella v. 2006. Päätin että jokainen pentue saa alkuliitteeksi sanan, joka jatkuu aakkosjärjstyksessä eteenpäin. Näin pentueet on helppo erottaa toisistaan ja kun järjestän eri kasvattitapahtumia, on hyvä etuliitteillä erotella mikä kasvattipäivä on tarkoitettu eritoten millekkin pentueelle vaikka kaikki ovat toki aine tervetulleita.

Kasvatuksessa arvostan terveyttä, noutajalle ominaista luonnetta ja ulkomuotoa. Koulutettavuudeltaan rodunomaiset ja hyväluonteiset, anatomisesti hyvin rakentuneet ja terveet Labradorinnoutajat ovat päämääräni ja intohimoni.
Ihanteellinen koira on ns. puhutteleva koira joka tekee noutajalle tarkoitettua pienriistan noutotyötä tehokkaasta, äänettömästi ja hyvällä liikkeellä, siinä pitää olla sitä jotain.

Suuren SUUREN tunnustuksen ja uutta intoa sekä varmuutta siihen, että tunnen olevani oikealla "jäljillä" kasvatusharrastukseni kanssa, kun kevään 2012 kasvattipäivillä kasvattien omistajilta yllättivät minut täysin ja olivat yhdessä tuumin arvostaneet minut "Suomen parhaaksi Kasvattajaksi"
Olin täysin häkeltynyt tästä...

Suomen paras kasvattaja

Kuva kasvattipäiviltä 2010

Vuoden kasvatti pokaali

Middle River's kasvatit käyttöön- ja näyttöön

Kasvatan kaikki pennut terveistä, joko näyttelylabradori- ja  käyttölinjaisista nartuista, joista suurimmalla osalla on jo tuloksia noutajien taipumuskokeista tai noutajien metsästyskokeista. Haluan säilyttää terveyden, ulkomuodon ja luonteen lisäksi ehdottomasti noutajille tarjoitetun voimakkaan riistavietin ja halun miellyttää omistajaansa. En missään nimessä tee yhdistelmää pelkän ulkomuodon tai käyttötarkoituksen perusteeella.

Kasvattini ovat siis puhtaita peruslinjaisia tai käyttölinjaisia Labradoreja. Niillä on erinomaiset metsästysvietit sekä ne ovat nopeita ja helpohkosti koulutettavia ystäviä eri harrastuksiin käytännön metsästyksestä näyttelyihin ja jäljestyksestä vesipelastukseen. Ne soveltuvat myös muihin harrastuksiin tai vaikka kotikoiraksi, metsästyskaveriksi syksyn pimeneviin iltoihin.  Pentujen isät valitaan huolella ja vanhempien taustat tutkitaan tarkoin.

Metsästykeen Labradori kaveriksi

ROP-Kasvattaja Middle River's

FI KVA Markkisten Havis Amanda BIS-Veteraani Labardorien pääerikoisnäyttely 2013

Pentujen luovutus/hinta

Pennut luovutetaan aina rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon, eläinlääkärin tarkastamana ja tunnistusmerkittynä. Ne ovat madotettu 3 kertaa kasvattajan luona sekä ne ovat tutustuneet eri riistoihin (varis, lokki, fasaani, kani). Niille on opettu luoksetulon alkeita pillistä (Acme 211½) ja ne ovat aloittaneet sisäsiistiksi opettelun 4 vk iässä säännöllisesti ulkoilemalla vähintään kerran päivässä ja sään salliessa useamminkin. Luovutuksen yhteydessä pennun uudelle perheelle annetaan tarkat ruokinta-, liikunta- ja hoito-ohjeet.


Pennun hinta riippuu eläinlääkärikustannuksesta sekä astutuskuluista, mutta meillä kaikki pennut ovat saman hintaisia noin. 1200-1400 e. Ne myydään ALV:n kanssa eteenpäin rekisteröityinä, madotettuina ja eläinlääkäreiden tarkastamina.

Middle River's leiri vuonna 2013

Mitä muuta kennelimme tarjoaa kasvattien omistajille

  • Järjestämme erilaisia tapahtumia ja koulutuksia kasvateillemme.

    Kaikille pentueille järjestetään ensimmäiset pentutreffit siinä puolen vuoden iässä. Kennelin etusivulla tarkemmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista ja jo menneistä tapahtumista.
    Totutamme pennut vieraisiin ihmisiin, niiden kanssa ulkoillaan ja seurustellaan. Pentujen lähtiessä uusiin koteihin 7-8 viikon ikäisinä, ne ovat iloisia, tasapainoisia, uteliaita ja valmiita valloittamaan uuden maailmansa.
  • Jokaiselle pentueelle oma keskusteluryhmä Facebookkiin, jonne jaetaan koulutus/treenivinkkejä ja neuvoja. mm. vidoita, kuvia ja tekstit jotka kertoo kuinka kussakin koiran/junnun/pennun iässä koulutellaan. Alkuvaiheessa tämä on tuntunut auttavan useita kasvatteja oikeille urille ja sitä myötä monta mokaa selätetty ennen kuin ne edes tapahtuu. Moni kuitenkin pelkää väärin kouluttamista ja virheiden syntymistä. Ryhmässä ne puretaan ja neuvotaan. Ryhmään laitetaan myös neuvoja ruuasta ja höpötellään auki onnistumiset ja epäonnistumiset.
  • Kaikille Middiskoirien omistajille on luotu oma Facebook-ryhmä Kennel Middle River's. Se ryhmä on avoin keskustelukanava ja siihen johon voi liittyä kaikki Middis pennun omistajat ja tai sijoitusnarttujen omistajat. Siellä jaetaan iloisia kuulumisia, mietitään yhdessä vastaantulevia murheita ja mietteitä sekä suunnitellaan yhdessä tulevaa.
  • Lisäksi talvella 2016 perustettiin yhdistys joka kantaa urheasti kennelimme nimeä: Middle River's Kennelkerho ry. Käy kurkkaamassa sivut: www.mrskk.net. Yhdistys on avoin kaikille jäsenilleen ja kerho järjestää kaikille Noutajille koulutuksia, virallisia Noutajien kokeita sekä MEJÄ-kokeita.Kaikille Kennel Middle River's kasvattien omistajat ovat saaneet toisista Middle River's pentujen omistajista hyviä ystäviä ja tuki/taustajoukkoja. Ollaan huomattu et yhdessä kaikki on paljon hauskempaa.


Mikäli et vielä omista omaa Middis-koiraa olet silti tervetullut tutustumaan koiriini ja kennelin järjestämiin eritapahtumiin siellä täällä.

Tule vetämään hihasta ja keskustelemaan.

Sorsalla 2010

Metsällä

Treenit 2009

Middle River's Black Beauty ja MInna NOU1, Maarit ja Leya NOME-B ALO1