Infoa Middis-pennusta haaveilevalle

Labradorinnoutaja on ensisijaisesti työkoira, se on aktiivinen ja se tarvitsee rodunomaista toimintaa. Jos se ei sitä saa, sen ei voi hyvin, eikä ole tyytyväinen. Labradori ei ole pelkkä sohvaperuna.

Labradorinnoutajan linja on tässä vaiheessa jakautunut kahteen eri linjaan. Näyttelylinjainen on jalostettu nykyisin ehkä hieman näyttelyominaisuudet edellä, mutta ominaisuudet eivät missään nimessä pois sulje sen käyttöä metsästykseen, kyllä silläkin sorsat lammesta saa ylös. Metsästyslinjainen on jalostettu enemmän käyttöominaisuudet edellä. Terveyttä on molempien linjojen kasvattajat pitävät tärkeänä ja PEVISA on hyvä ohje nuorana tässä tutustu.

Kasvatus:
Tavoitteena meillä kaikilla on kouluttaa koirasta kuuliainen, innokas työskentelijä, avoin ja sosiaalisesti reipas, yhteiskuntakelpoinen sorsapuimuri. Toivon todella, että kaikki kasvattini omistajat tulisivat tutustumaan rodunomaisiin lajeihin ja käyttäisivät minulta ostamansa pennun Noutajien Taipumuskokeessa.
Kasvatamme Labradorinnoutajan pennut kotioloissa ja totutamme ne ihmisiin, niiden kanssa ulkoillaan ja seurustellaan, sekä sisäsiistiksi opettelu aloitetaan 4 vk iässä säännöllisellä ulkoiluttamisella jo kasvattajan luona. Muut perheemme aikuiset koirat ovat olennainen osa pentujen elämää perheessämme.

7 vk pentu ja harakka

Kasvatan kaikki pennut terveistä, joko näyttely- tai käyttölinjaisista labradorinnoutajista, joista suurimmalla osalla on jo tuloksia noutajien taipumuskokeista tai noutajien metsästyskokeista. Haluan säilyttää terveyden, ulkomuodon ja luonteen lisäksi ehdottomasti noutajille tarkoitetun voimakkaan riistavietin ja halun miellyttää omistajaansa. En missään nimessä tee yhdistelmää pelkän ulkomuodon tai käyttötarkoituksen perusteella, en ole sellainen kasvattaja. Itse arvostan suuresti noutajan luontaisia taipumuksia ja viettejä herätellään heti pentulaatikosta asti koska pennuille näytettään eri lintuja jo pentu vaiheessa. Kasvattini ovat siis puhtaita näyttelylinjaisia tai käyttölinjaisia Labradoreja. Niillä on erinomaiset metsästysvietit sekä ne ovat nopeita ja helpohkosti koulutettavia ystäviä eri harrastuksiin käytännön metsästyksestä näyttelyihin ja jäljityksestä vesipelastukseen. Ne soveltuvat myös muihin harrastuksiin tai vaikka kotikoiraksi, sekä toivon tietenkin, että mahdollisimman moni kasvattini pääsisi metsästyskaveriksi syksyn pimeneviin iltoihin.


Mistä ostan pennun?

Osta aina koira sellaiselta kasvattajalta, joka kertoo rehellisesti kasvatustyönsä mäet ja kuopat, virheetöntä koiraa ei tässä maailmassa ole… Eikä tosin kasvattajaakaan, kaikki me olemme omat kompastelut käyty läpi, näistä opittu. En sano sitä, etteikö nuorelta kasvattajalta saisi yhtä hyvät opit pennun alkutaipaleelle, mutta syviin jalostuksen kiemuroihin perehtyneeltä kasvattajalta saat varmasti rehellisen kuvan niin tulevasta yksilöstä itsestään, pennun sukulinjasta kuin koko rodustakin… Minä en niin nopea tempoisiin hössötyksiin ja säätämisiin jaksa enää lähteä mukaan, maalaisjärkeä ei saa tässäkään unohtaa. Älä osta missään nimessä pentua mitä ei ole eläinlääkäritarkastettu, mikrosirutettu, madotettu ja rekisteröity! Kunnon ohjeet pentuelämän alkutaipaleelle on tärkeät ja myös se minkälaisia vaikutuksia kasvattaja antaa pennuille ensimmäisten 8 viikon aikana kennelissä.

Ota yhteyttä minuun, kun narttu on astutettu tai todettu kantavaksi:

Päivitän kyllä Pennut-sivuille heti infoa, kun seuraavia pentusuunnitelmia on tehty. Tarkista aikatauluistasi miten se sopii sinulle ja jää seuraamaan tilannetta. Ota yhteyttä kun narttu on astutettu tai todettu kantavaksi. Tällöin alan ottamaan ylös pentukysyneitä ja alan päivittämään pentulistoja. Silloin ne pysyvät parhaiten ajan tasalla ja turhaan listalla killuu nimiä ja koteja, jotka ovat jo saaneet oman pennun. Ilmoitan heti miten syntymän jälkeen tuleeko kotiisi pieni tassuttelija.

Varausmaksu suoritetaan vasta 2-3 vk iässä tai kun olette käyneet tutustumassa pentuun ja sen emoon.


Pennun hinta: Pennut luovutetaan rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon, ne ovat aina eläinlääkärin tarkastamina, tunnistusmerkittyinä ja madotettuja. Lisäksi ne ovat totutettu riistaan 3 vk iästä alkaen (varis, fasaani, kani, kauriin sorkka sekä hirven veri). Mukana seuraa pentupakkaus, ja kansio tarkkoine ruokinta- liikunta- ja koulutusohjeineen. Järjestämme kasvateillemme pentutapaamisia ja koulutuksia, näistä löydät lisää tietoa koulutus sivuiltamme.

Pennun hinta riippuu eläinlääkärikustannuksesta, mutta meillä kaikki pennut ovat saman hintaisia (n. 1600 e sis. alv 24 %), pennun väristä riippumatta. Pentujen hinnassa mietin maalaisjärjellä mitä itse olisin valmis maksamaan ko.yhdistelmästä. On sanomattakin selvää, että koira jonka jalostustaustoista ja koetuloksista on jo näyttöä sen pennut ovat hinnaltaan hieman kalliimpia. Samoin jos yhdistelmä on tehty pakastesperma siemennyksellä niin pentu on kalliimpi. Mutta saman pentueen eri väriset tai sukupuoleltaan olevat ovat aina saman hintaisia.

Tutustuminen:

Kun pennut ovat noin 3-4 vk ikäisiä olette tervetulleita meille tutustumaan pentuihin ja meidän toimintaan. Tutustumisen jälkeen kuulen mielelläni mielipiteitä mikä pentu teitä miellytti, mutta lopullisen pentuvalinnan tekee kasvattaja joka on ollut pentujen 24/7 ja tuntee pentujen mahdolliset erot parhaiten. Toki erot voivat olla hyvin pieniä ja itse pyrin jalostustyössä mahdollisimman tasapainoisiin ja luonteeltaan tasaisiin pentuihin ja ääripäät jää jalostusvalinnoissa pois.

Luovutus:
Pennut lähtevät uusiin koteihin seitsemän kahdeksan viikon ikäisinä, silloin ne ovat valmiita valloittamaan maailman!

Mitäpä muuta minun pitäisi ottaa huomioon?

Kaikille pentueille järjestetään ensimmäiset pentutreffit siinä puolen vuoden iässä. Kennelin sivuilla sekä keskustelupalstalla löytyy tarkemmat tiedot ajankohtaisista koulutuksista ja tulevista tapahtumista.
Kennel Middle River's kasvattien omistajat ovat saaneet toisista Middle River's pentujen omistajista hyviä ystäviä ja tuki/taustajoukkoja. Ollaan huomattu et yhdessä kaikki on paljon hauskempaa.

Jokaiselle pentueelle perustetaan oma Facebook ryhmä, joka sisältää mm:

  • Kuvia ja kertomuksia pentuajasta 0 vk - 7 vk
  • Ohjeita ruokintaan pennusta - junnuun - aikuisuuteen ja senioriksi
  • Neuvoja kotiutumiseen ja ensimmäisien kuukausia peruskoulutusohjeet
  • Koulutus ohjeet tulee pentueen oman ryhmän yksiköihin.
  • Jokaiseen kehitysvaiheeseen kuuluvat omat julkaisut esim.
  • NOME treenivideot 7 vk - 10 kk asti
  • Pentueen muiden omistajien ryhmäntuen
  • Mietteitä, ongelmia, ohjeita on mukavampi purkaa yhdessä, eikä kukaan jää yksin.

Noutajan kouluttaminen oivaksi metsästyskoiraksi ei aina ole niin yksinkertaista ja varsinkin jos haaveilet noutajien kanssa osallistumisesta johonkin NOME-kokeisiin niin kasvattajan tuki, ohjeet neuvot tulevat tarpeeseen.

Koulutusvideot sisältävät jokaiseen kehitysvaiheeseen oman treenivideon ja sen lisäksi kattavat opastavat tekstit mitä ja miten treeni kannattaa toteuttaa. Videoilla mm.:

  • Luoksetuloa
  • Noutojen alkeet
  • Kaunis luovutus damille
  • Seuraamisen alkeet
  • Linjan alkeet
  • Pillipysäytys jne jne...

Pentu tulee taloon – nosta tavarat ylös

Tärkeintä on, että noutajan pennulla on oma rajattu paikka, missä se saa kokea rauhoittumisen, levon, leikin ja turvan. Paikka missä se oppii viettämään aikaa myös yksin, mieti tämä paikka ennen pennun tuloa taloon. Yksin olon harjoittelu omassa turvallisessa tilassa, alkaa heti ensimmäisenä päivänä, kun pentu tulee taloon; ”eteinen tai kodinhoitohuone jne”. Jokaisessa kodissa on hetkiä (toisessa enemmän toisessa vähemmän), että kodissa on pienelle pennulle ehkä liikaakin vilskettä ja ääntä. Pentu tarvitsee paljon lepoa ja arki rutiineissa tulee olla mukana rauhoittumisen ajat ja nukkumistunnit ovat erityisen tärkeät, kun pennulle luodaan päivittäistä rytmiä. Anna pennun tutustua rauhassa omaan uuteen kotiin ja ympäristöön. Pentu kun on pieni niin se ei paljon vaadi: se syö, se nukkuu ja se kakkaa – siinä se..

Pentu pitää hereillä ollessaan päästä usein pihalla ja myös mahdollisimman pian heti heräämisen jälkeen – näin
opetat sen nopeasti sisäsiistiksi. Sijoita pennun nukkuma- ja rauhoittumispaikka melko lähelle ulko-ovea.

Millaiset "käyttöohjeet" annan pennun omistajalle?

Toimiva arki:

Koiran omistajana sinulla on vastuu kouluttaa koirasi yhteiskuntakelpoiseksi ja koulutus on toimivan arjen takana. Teidän tulee luoda yhteiset säännöt kotona yhdessä perheenne kanssa. Olisi hyvä miettiä ne kuntoon jo ennen pennun tuloa kotiin.

Älä päästä koiraa keittiöön, jos et halua sen olevan aikuisena keittiössä kuumien kattiloiden lähellä. Tai älä päästä sitä sohvalle, jos et halua, että se aikuisena valtaa sohvasi myös. Pentujen nappisilmille on vaikea sanoa ei, mutta muista, että pitkäjänteinen koulutus tuottaa tulosta.

Ole selkeä, johdonmukainen ja luo tavoitteet, pidä niistä kiinni! Pentu tutustuu ympäristöönsä hampailla ja vainulla, siinä missä vauvat käsillä ja suullaan..

Tämän lisäksi noutaja taas pitää luonnostaan kantamisesta ja pentua ei tulisi kieltää siitä, vaan jos näet sillä suussa parhaimmat lenkkikenkäsi niin älä lähde jahtaamaan pentua. Koita houkutella pentu lähelle ja korvaa lenkkikengät vaikka tiskiharjalla tai pölyhuiskalla (tai ihan vaan koiran lelulla).

Koiranpentu oppii nopeasti, aina ja kaikessa ja jokainen omalla yksilöllisellä vauhdilla. Sosiaalista, mutta älä liikaa, koska ”laatu korvaa määrän”. Itse haluaisin, että pentu on rauhallinen ja osaa rauhoittua kaikissa ympäristöissä, opettele sitä sen kanssa. Anna pennulle aikaa kasvaa, älä vie sitä jokaisiin kissan ristiäisiin vaan mieti mitä asioita pennun tulee teidän arjessa osata ja omaksua. Sosiaalista pentua sen ehdoilla. Kasvattajasi on varmasti kertonut pentueen sisällä olevia eroavaisuuksia, joku voi olla ujompi ja osa reippaampi, tämä on ihan normaalia. Ujoa pentue ei tarvitse kehottaa tai painostaa mennä kohtaamaan uusia ihmisiä ja toisia koiria, vaan riittää kun omistaja on sen tukena ja antaa sille aikaa omaksua uusia asioita. Älä missään nimessä vie pentua sosiaalistumaan koirapuistoon, saatat tietämättäsi luoda erittäin epämukavan olotilan pennulle tai jopa aiheuttaa epämiellyttävän kokemuksen jonka pentu muistaa koko loppuelämän.


Hyvän suhteen luominen koiraan, mitä se on?

Ystäväni lausahdusta lainatakseni: ”Suhteen luominen koiraan
on ystävystymistä sen kanssa”. Mitä hyvä suhde sisältää, kuten hyvä ystävyys
suhde sinun parhaaseen ystävään. No eikös kaiken takana on voimakas luottamus?
Minä luotan koiraani ja koira voi aina luottaa minuun kaikissa tilanteissa. Ole
omistajana erittäin johdonmukainen ja reilu, osoita sille avoimesti omat
tunteesi. Kun olet reilu, koira haluaa olla omasta tahdostaan meidän kanssa. Se
ei alistu, karta tai väistele.

Pennulle riittää, kun täytät sen perustarpeet: ruoka, lepo ja aktiviteetti (uudet kokemukset, leikit ja ulkoilut à tulevaisuudessa treenit). Aina sanotaan, että ole läsnä, niin nyt nämä sanat ovat kultaakin tärkeämpiä. Ole paljon pennun mukana kun se tutkii maailmaa, se tarvitsee sinun tukea ja nyt pystyt omalla käytökselläsi opettamaan pennulle toimintatapoja ja suhtautumista uusiin, osin pelottaviinkin asioihin. Kerrot sille, että nämä kaikki kuuluu sen elämään ja tulevaisuuteen. Opettele paljon asioita leikin ja kannustamisen kautta, näin onnistus luomaan hyvän suhteen. Noh, pennun kanssa touhuaminen on aina kivaa, joten vaali tätä aikaa, koska se kantaa pitkälle. Jokainen on varmasti samaa mieltä että epäreilun ystävän kanssa ei ole kivaa joten älä ole epäreilu vaan reilu.

Kuinka se koira sitten toimii?

Muista, koira on perimältään petoeläin ja se on saalistaja, joten sitä ohjaa vaistot. Myös se nappisilmä pikku pentu, silläkin on vaistot. Koiran käyttäytymiseen vaikuttaa, sekä koiran perimä ja oppiminen.

Perintötekijöiden vaikutus on suuri, mutta harvoin se yksin selittää mitään tiettyä käytöstä. Perityt taipumukset ja ominaisuudet ja niihin liittyvä harjoittelu tuottaa parhaan tuloksen.

Vanhemmat vaikka ovat multi tsämppiooneja, niin se ei tarkoita sitä, että se sinun pentu sitä tulevaisuudessa olisi. Toki tietyt periytyvät ominaisuudet (kuten koulutettavuus) varmasti auttavat koiran tapaan oppia ja siihen, että se voi saavuttaa myös kanssasi midalleja, kuten pennun vanhemmatkin ovat saavuttaneet.

Yksi tapa kouluttaa, ei sovi kaikille: Pentueen sisällä saattaa olla todella monenlaisia yksilöitä

Pentueessa saattaa olla se vihreä pantainen todella rohkea ja avoin pentu, vilkas ja rämäpää, ja sitten samassa pentueessa voi olla keltapantainen joka on todella rauhallinen, unelias, tarkkaavainen ja jopa arka, joka miettii ja tutkiskelee ensin ja sitten vasta alkaa toimia. Nämä kaksi esimerkkiä ovat hyviä esimerkkejä siitä, ettemme voi kouluttaa koiraa koirana, noutajaa noutajana, rotua rotuna vaan me koulutamme aina yksilöä! On virheellistä ajatella, että: ” painotetaan liikaa uuden pennun koulutuksessa sitä, että tämän pennun kanssa en tee niitä ja niitä virheitä, mitä tein sen edellisen pennun tai koiran koulutuksessa. Ja tämähän on täysin virheellistä ajattelu tapa! Jokainen uusi pentu on yksilö ja sitä koulutetaan yksilönä.

Koulutus vinkkejä ja ohjeita lisää siten kun sinulle tulee oma pentu... Yllä jo pieni palanen.

Muistathan: Mikäli et vielä omista omaa Middis-koiraa olet silti tervetullut tutustumaan koiriini ja kennelin järjestämiin eritapahtumiin siellä täällä.

Tule vetämään hihasta ja keskustelemaan. Muistathan vielä tsekata kaikki INFO-sivut, sieltä löytyy mittavasti tietoa meistä, pentu ohjeita, terveys- ja ruokintaohjeita ja kiva kuva sarja: kuinka tsekkaat viikottain koiran terveyden.

Tsekkaa myös missä seuraavat kasvattajan järjestämät treenit ja tule tutustumaan meihin.

Pentu ja sorkka